PIKANTNÍ LOSOS SE ŠPENÁTEM, OŘECHOVOU OMÁČKOU A PLÍSŇOVÝM SÝREM

30. června 2011·Jídlo a pití·Redakce

Lososovi špenát sluší!

Suroviny:

4 filety z lososa

rostlinný olej na smažení

100 g blanšírovaných špenátových listů

6 nakrájených oloupaných rajčat bez jader

Podravka Natura na rajčata a mozarellu

2 polévkové lžíce nasekaných vlašských a lískových oříšků na ozdobu

Marináda:

100 ml olivového oleje

1 balení Podravky na ryby

2 lisované stroužky česneku

citronová šťáva

4 snítky tymiánu

mořská sůl

čerstvě mletý pepř

 
Omáčka:

4 polévkové lžíce olivového oleje

2 nasekané šalotky

2 lisované stroužky česneku

2 nasekané chilli papričky

3 velké polévkové lžíce sýra s modrou plísní

100 ml suchého bílého vína

200 ml 30% smetany

Příprava:

Všechny přísady na marinádu smícháme dohromady. Vzniklou směsí potřeme očištěné a osušené filety z lososa a marinujeme v chladu po dobu 4 – 6 hodin. Pak porce lososa zprudka osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Mezitím zvlášť v misce promícháme špenátové listy s kousky rajčat a ochutíme Podravkou Natura na rajčata a mozarellu. Každou porci lososa zabalíme do alobalu, který jsme předtím pokladli směsí špenátu a rajčat. Následně zapékáme v troubě rozehřáté na 180° C po dobu asi 20 minut. V průběhu zapékání si připravíme omáčku: na horkém oleji osmažíme šalotky, česnek a chilli papričky. Přidáme sýr a smažíme ještě asi 5 minut. Poté přilijeme víno a smetanu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Filety servírujeme se špenátem a rajčaty přelité omáčkou a posypané sekanými ořechy.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme