Vyhledávání
PIKANTNÍ LOSOS SE ŠPENÁTEM, OŘECHOVOU OMÁČKOU A PLÍSŇOVÝM SÝREM
Lososovi špenát sluší!
Suroviny:
4 filety z lososa
rostlinný olej na smažení
100 g blanšírovaných špenátových listů
6 nakrájených oloupaných rajčat bez jader
Podravka Natura na rajčata a mozarellu
2 polévkové lžíce nasekaných vlašských a lískových oříšků na ozdobu
Marináda:
100 ml olivového oleje
1 balení Podravky na ryby
2 lisované stroužky česneku
citronová šťáva
4 snítky tymiánu
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
Omáčka:
4 polévkové lžíce olivového oleje
2 nasekané šalotky
2 lisované stroužky česneku
2 nasekané chilli papričky
3 velké polévkové lžíce sýra s modrou plísní
100 ml suchého bílého vína
200 ml 30% smetany
Příprava:
Všechny přísady na marinádu smícháme dohromady. Vzniklou směsí potřeme očištěné a osušené filety z lososa a marinujeme v chladu po dobu 4 – 6 hodin. Pak porce lososa zprudka osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Mezitím zvlášť v misce promícháme špenátové listy s kousky rajčat a ochutíme Podravkou Natura na rajčata a mozarellu. Každou porci lososa zabalíme do alobalu, který jsme předtím pokladli směsí špenátu a rajčat. Následně zapékáme v troubě rozehřáté na 180° C po dobu asi 20 minut. V průběhu zapékání si připravíme omáčku: na horkém oleji osmažíme šalotky, česnek a chilli papričky. Přidáme sýr a smažíme ještě asi 5 minut. Poté přilijeme víno a smetanu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Filety servírujeme se špenátem a rajčaty přelité omáčkou a posypané sekanými ořechy.