Pláčete při krájení cibule? Tipy, jak se vyhnout slzám!

3. listopadu 2019·Jídlo a pití·Redakce

I ti nejotrlejší uroní slzu při krájení cibule. Pouze jedna menší cibulka může spustit hotové vodopády. Víte ale, že existuje několik způsobů, jak slzy zastavit?

Existuje několik taktik, jak vyzrát nad touto zeleninou, která pomalu každému nažene slzy do očí, ale pojďme si nejdříve říct, co vlastně může za to, že při krájení cibule pláčeme.

Je to vše o chemii. Cibule obsahují aminokyseliny zvané sulfoxidy. Když je rozkrojíte, buněčné stěny se poškodí. Sulfoxidy se poté přemění na otravný a iritující plyn. Ten se poté line přímo do vašich očí a vaše tělo začne produkovat slzy, které by plyn měly vyplavit pryč.

Existuje hromada babských triků, které jsou podle pověstí a pranostik účinné v boji proti „cibulovému pláči“. Pojďme se na ně podívat.

Zmrazte cibuli

Zima  zpomaluje přetvoření sulfoxidů na onen slzný plyn. Proto je dobré oloupanou cibuli strčit na hodinu až hodinu půl před krájením do mrazáku.

Ponořte cibuli do studené vody

Studená voda ochladí cibuli, takže zpomalí výrobu výparů. Sice by neměla být tak efektivní jako metoda s mrazákem, ale stále je funkční. Jen si dejte pozor, aby vám nůž po vlhké cibuli nesklouzl.

Použijte velmi naostřený nůž

Ostřejší nůž krájí lépe, takže teoreticky minimalizujete poškození stěn sulfoxidů. Nedosáhnete sice stejného výsledku jako u zmražení, ale pořád lepší než nic.

Nechte si v ústech kousek chleba

Ano, zní to sice směšně, ale funguje to. Stačí mít kousek chleba v ústech. Houbovitá tkáň chleba pohltí určité množství plynů z cibule ještě dřív než se vám stihnou dostat do očí. Navíc tím dokonale zaženete touhu ochutnávat cokoliv z ingrediencí, které máte připravené.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme