Vyhledávání
Polský Bigos
Dobrůtka od polských sousedů
600 g masa (vepřové, zvěřina, hovězí nebo jen jeden druh)
150 g slaniny
1/2 kg kysaného zelí
2 lžíce vepřového sádla
300 g čerstvého bílého zelí
4 cibule
2 str. česneku
1 jablko
4 rajčata
sůl, pepř
2 lžíce mleté papriky
2 lžíce rajského protlaku
lžička kmínu
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
lžička majoránky
2 dcl hovězího vývaru
2 dcl červeného vína
Maso a slaninu nakrájíme na menší kousky, osolíme a orestujeme na sádle v pekáčku nebo v hrnci, který můžeme dát do trouby. Přidáme cibuli nakrájenou najemno, nasekaný česnek a nastrouhané zelí. Přihodíme spařená , oloupaná, na kousky nakrájená rajčata a na kostky nakrájené jablko a nakonec kysané zelí. Přidáme utlučené nové koření (v hmoždíři nebo paličkou), 2 lžíce mleté papriky, lžičku kmínu, osolíme , opepříme a vše pořádně opečeme. Rajský protlak smícháme s červeným vínem a vývarem, maso zalijeme a přiklopíme. Dáme do trouby na 2,5 hodiny na 180 stupňů.
Příloha:
bramborová kaše, brambory, chleba