Polský Bigos

9. června 2013·Jídlo a pití·Redakce

Dobrůtka od polských sousedů

600 g masa (vepřové, zvěřina, hovězí nebo jen jeden druh) 

150 g slaniny

1/2 kg kysaného zelí

2 lžíce vepřového sádla

300 g čerstvého bílého zelí

4 cibule

2 str. česneku

1 jablko

4 rajčata

sůl, pepř

2 lžíce mleté papriky

2 lžíce rajského protlaku

lžička kmínu

5 kuliček nového koření

2 bobkové listy

lžička majoránky

2 dcl hovězího vývaru 

2 dcl červeného vína

 

Maso a slaninu nakrájíme na menší kousky, osolíme a orestujeme na sádle v pekáčku nebo v hrnci, který můžeme dát do trouby. Přidáme cibuli nakrájenou najemno, nasekaný česnek a nastrouhané zelí. Přihodíme spařená , oloupaná, na kousky nakrájená rajčata a na kostky nakrájené jablko a nakonec kysané zelí. Přidáme utlučené nové koření (v hmoždíři nebo paličkou),  2 lžíce mleté papriky, lžičku kmínu, osolíme , opepříme a vše pořádně opečeme. Rajský protlak smícháme s červeným vínem a vývarem, maso zalijeme a přiklopíme. Dáme do trouby na 2,5 hodiny na 180 stupňů.

Příloha:

bramborová kaše, brambory, chleba

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme