PORADNA FREKVENCE 1: Dopřejte si chilli papričky, chrání proti rakovině!

8. srpna 2016·Jídlo a pití·Redakce

Pálivé papričky výborně ochutí jídlo, ale působí také velmi příznivě na lidské zdraví. Obsahují kapsaicin, který má unikátní schopnost ničit rakovinové buňky.

Kapsaicin může za pálivou chuť malých papriček. Ale navíc má spoustu léčebných účinků. Základním plusem je jeho schopnost chránit tělo proti rozvoji nádorových onemocnění. Studie publikovaná v Cancer Research zjistila, že kapsaicin dokáže ničit rakovinové buňky.

Vědci se domnívají, že by v budoucnu mohly být kapsaicinové tablety používány jako prevence proti návratu rakoviny prostaty.

Co je kapsaicin

Jedná se rostlinný alkaloid, který způsobuje pocit pálení tím, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka. Je také považován za účinného pomocníka při hubnutí. Potlačuje chuť k jídlu a zároveň zrychluje metabolismus. Pomáhá při zácpě.

Kolik je dost

Jedna lžička pálivého koření má pouhé čtyři kalorie a zajistí jednu třetinu doporučené denní dávky vitaminu C a deset procent vitaminu A. Obecně platí, že čím je paprička pálivější, tím více kapsaicinu obsahuje. Kapsaicin uvolňuje endorfiny, podporuje krevní oběh, pomáhá při léčení trombózy a křečových žil. Při diabetu snižuje hladinu krevního cukru.

Nebojte se vředů

O chilli se dlouho tvrdilo, že jeho konzumace může způsobovat žaludeční vředy. Nebojte, je to dokonce naopak! Pokud si budete chilli pravidelně dopřávat, riziko jejich vzniků dokonce snižujete.

Dopřejte si ohnivou chuť pro své zdraví!

PORADNA FREKVENCE 1: Sedm důvodů, proč jíst pálivá jídla

RECEPT FREKVENCE 1: Nejlevnější detox nápoj na světě. Infuzovaná voda!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme