Vyhledávání
PORADNA FREKVENCE 1: Nebojte se prošlých potravin. Které jsou v pohodě?
Znáte to. Při úklidu spižírny nebo ledničky občas objevíme kostlivce ve skříni. Nějakou tu dobrotu s prošlým datem spotřeby. Vyhodit, nevyhodit?
Potraviny, které snáze podléhají zkáze, na sobě mají označení „spotřebujte do“. Po tomto datu se už nesmějí prodávat. Pokud takový poklad objevíte doma, přivoňte si a uvidíte. Týden prošlý hermelín může naopak jen získat na chuti.
Těstoviny, rýže, koření a podobné potraviny jsou označeny datem minimální trvanlivosti. Prodávat se mohou ve slevě i po tomto datu, pokud výrobce zaručí jejich nezávadnost.
Jaké potraviny si tedy můžeme dopřát i jako prošlé?
Těstoviny, rýže, luštěniny
Vydrží dlouho, protože mají nízký obsah vody. Nemusíte se bát uvařit je, i když jsou pár měsíců prošlé. Jen se podívejte, jestli se vám v krabici neusadily nějaké breberky.
Čokolády, sušenky a bonbony
Pokud je skladujete ve vhodném prostředí, nehraje prošlá trvanlivost roli. V nejhorším to vyplivnete!
Konzervy
Pokud není poškozen obal, tak můžete konzervy konzumovat i hodně dlouho po uvedeném datu spotřeby. Broskve nebo tuňák vydrží hodně! I pár let navíc.
Jogurty a kysané mléčné výrobky
Trvanlivost těchto potravin zajišťují příznivé bakterie a kyselé pH. Můžete si je dopřát, i když jsou několik dní prošlé – ale jen ty u vás v lednici, v obchodě nemají co dělat. Jogurtu s vypouklým víčkem ale nevěřte.
Sýry
Není sýr jako sýr. Taveňáky použijte, i když jsou pár dní prošlé. Pozor u čerstvých nebo polotvrdých sýrů, na kterých se může objevit i plíseň.
Okamžitě do koše
Maso, ryby, mořské plody, šunka, uzeniny – jakmile se vám trochu nezdá barva nebo vůně, šup s tím do koše. Pomazánky, saláty a chlebíčky, to je stejná parta.
Malá plíseň, velké nebezpečí
Možná to taky děláte: malou tečku plísně odstraníte nožem a marmeláda nebo žervé jsou zachráněné. Velká chyba: spory plísní pronikají celou potravinou!