PORADNA FREKVENCE 1: Nebojte se prošlých potravin. Které jsou v pohodě?

18. července 2016·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Znáte to. Při úklidu spižírny nebo ledničky občas objevíme kostlivce ve skříni. Nějakou tu dobrotu s prošlým datem spotřeby. Vyhodit, nevyhodit?

Potraviny, které snáze podléhají zkáze, na sobě mají označení „spotřebujte do“. Po tomto datu se už nesmějí prodávat. Pokud takový poklad objevíte doma, přivoňte si a uvidíte. Týden prošlý hermelín může naopak jen získat na chuti.

Těstoviny, rýže, koření a podobné potraviny jsou označeny datem minimální trvanlivosti. Prodávat se mohou ve slevě i po tomto datu, pokud výrobce zaručí jejich nezávadnost.

Jaké potraviny si tedy můžeme dopřát i jako prošlé?

Těstoviny, rýže, luštěniny

Vydrží dlouho, protože mají nízký obsah vody. Nemusíte se bát uvařit je, i když jsou pár měsíců prošlé. Jen se podívejte, jestli se vám v krabici neusadily nějaké breberky.

Čokolády, sušenky a bonbony

Pokud je skladujete ve vhodném prostředí, nehraje prošlá trvanlivost roli. V nejhorším to vyplivnete!

Konzervy

Pokud není poškozen obal, tak můžete konzervy konzumovat i hodně dlouho po uvedeném datu spotřeby. Broskve nebo tuňák vydrží hodně! I pár let navíc. 

Jogurty a kysané mléčné výrobky

Trvanlivost těchto potravin zajišťují příznivé bakterie a kyselé pH. Můžete si je dopřát, i když jsou několik dní prošlé – ale jen ty u vás v lednici, v obchodě nemají co dělat. Jogurtu s vypouklým víčkem ale nevěřte.

Sýry

Není sýr jako sýr. Taveňáky použijte, i když jsou pár dní prošlé. Pozor u čerstvých nebo polotvrdých sýrů, na kterých se může objevit i plíseň.

Okamžitě do koše

Maso, ryby, mořské plody, šunka, uzeniny – jakmile se vám trochu nezdá barva nebo vůně, šup s tím do koše. Pomazánky, saláty a chlebíčky, to je stejná parta.

Malá plíseň, velké nebezpečí

Možná to taky děláte: malou tečku plísně odstraníte nožem a marmeláda nebo žervé jsou zachráněné. Velká chyba: spory plísní pronikají celou potravinou!

 

Až zatočíte s ledničkou nebo špajzem, zkuste žehlení bez námahy!

Prošlé nebo čerstvé. Jaké potraviny by nikdy nejedly světové krásky?

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme