PORADNA FREKVENCE 1: Nebojte se vajíček! S cholesterolem to není takové drama

5. srpna 2016·Jídlo a pití·Redakce

Vajíčka jsou chudáci. Jsou často zatracovaná kvůli cholesterolu, přitom patří mezi zdravé potraviny. Jezte je, můžete zabránit srdečním a očním nemocem.

Vejce jsou jednou z nejkoplexnějších potravin vůbec. Obsahují jen málo nasycených tuků a spoustu důležitých živin. A žloutek patří mezi nejlepší zdroje luteinu – antioxidantu, který chrání oči před makulární degenerací spojenou s věkem. 

Jak je to s tím cholesterolem

Žloutek obsahuje asi 213 miligramů cholesterolu, což jsou dvě třetiny denní dávky. Nové výzkumy ukazují, že obsahuje také fosfatidylcholin (hrozné slovo!). Ten při výzkumech na laboratorních zvířatech snížil vstřebávání cholesterolu obsaženého ve vejcích do krve. 

Rozsáhlá studie na 38000 mužích zvěřejněná v The Journal of the  American Medical Association uvádí, že konzumace jednoho vajíčka denně při vzniku srdečních onemocnění nehraje žádnou roli. 

Takže co? Dobrou chuť, udělejte si něco na zub – třeba vejce do skla!

RADY FREKVENCE: Kontrolujte označení vajec! Ta česká jsou prověřená

PORADNA FREKVENCE 1: Co možná netušíte o vejcích (nejen těch velikonočních)

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme