Vyhledávání
Zavřít
Povidlové tašky z bramborového těsta
Povidla jsou modrá a modrá je dobrá!
Ingredience
- 600 g brambor (ne nových, nejlépe varný typ C), uvařených den předem, oloupaných a nastrouhaných
- 150 g hrubé mouky (i víc, podle potřeby)
- 1 lžička soli
- 40 g másla (nebo domácího či jiného kvalitního sádla), nasekaného
- 1 vejce
- 100–150 g švestkových povidel
NA OMAŠTĚNÍ A POSYPÁNÍ
- 50 g másla (nebo domácího či jiného kvalitního sádla), rozpuštěného
- 20 g strouhané housky
Příprava jídla
1 Nastrouhané brambory dejte do mísy, přidejte mouku, sůl a 40 g másla (promněte ho s moukou) a vejce. Důkladně vypracujte těsto a rozválejte ho na cca půlcentimetrový či tenčí plát a nakrájejte na čtverce o straně zhruba deset centimetrů. Naplňte tuhými povidly, kraje přeložte do trojhranu a důkladně přitiskněte, aby se těsto spojilo. Vařte ve velkém hrnci vroucí vody zhruba sedm minut, pak vylovte. Mezitím opečte strouhanku a rozpusťte 50 g tuku. Tašky podávejte maštěné a sypané strouhankou.