Povidlové tašky z bramborového těsta

8. listopadu 2012·Jídlo a pití·Redakce

Povidla jsou modrá a modrá je dobrá!

Ingredience

  • 600 g brambor (ne nových, nejlépe varný typ C), uvařených den předem, oloupaných a nastrouhaných
  • 150 g hrubé mouky (i víc, podle potřeby)
  • 1 lžička soli
  • 40 g másla (nebo domácího či jiného kvalitního sádla), nasekaného
  • 1 vejce
  • 100–150 g švestkových povidel

NA OMAŠTĚNÍ A POSYPÁNÍ

  • 50 g másla (nebo domácího či jiného kvalitního sádla), rozpuštěného
  • 20 g strouhané housky

Příprava jídla

1 Nastrouhané brambory dejte do mísy, přidejte mouku, sůl a 40 g másla (promněte ho s moukou) a vejce. Důkladně vypracujte těsto a rozválejte ho na cca půlcentimetrový či tenčí plát a nakrájejte na čtverce o straně zhruba deset centimetrů. Naplňte tuhými povidly, kraje přeložte do trojhranu a důkladně přitiskněte, aby se těsto spojilo. Vařte ve velkém hrnci vroucí vody zhruba sedm minut, pak vylovte. Mezitím opečte strouhanku a rozpusťte 50 g tuku. Tašky podávejte maštěné a sypané strouhankou.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme