POZOR! V Česku je přes 450 kg prošlého vepřového masa se zbytkem antibiotik!

9. srpna 2016·Jídlo a pití·Redakce

Do ČR se dostalo přes 450 kg chlazené vepřové panenky z Polska s nadlimitním množstvím zbytků antibiotik. Dokonce je v několika restauracích, ačkoliv má maso už prošlou dobu spotřeby! Restaurace jej však mohly zamrazit.

Čeští veterináři obdrželi informace o zásilce prostřednictvím evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva, sdělil dnes v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Firma Dobro Mochov část z masa prodala desítkám gastronomických zařízení! “Limit pro rezidua doxycyklinu byl překročen u vzorků odebraných z předmětné šarže zhruba dvojnásobně,” uvedl.

Požívání zbytků antibiotik je nebezpečné kvůli budování rezistence na antibiotika. Léčba pomocí nich se může stát časem méně účinná. Potraviny s nadlimitními zbytky antibiotik jsou z hlediska legislativy brané jako nepoživatelné a musí se zlikvidovat. Výrobek byl označený jako vepřové maso a ledviny a produkty z nich s datem výroby 7. července 2016, číslo šarže bylo 2740. Produkt vyrobila firma Animex Foods z polských Starachowic, byl označený schvalovacím číslem PL26110201WE. Pokud by jej některá restaurace ještě měla na skladu, měla by jej vrátit distributorovi.

TEST: Kam se ztratil poctivý gothajský salám?

Vegetariáni v průzkumu přiznali, že si dají maso, když se opijí

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme