Vyhledávání
RECEPT FREKVENCE 1: Džem z čerstvých jahod. Lahoda!
S jahodami se dají vykouzlit ty nejvoňavější recepty. Škoda, že je sezóna jahod tak krátká. Zkuste si schovat kousek léta do sklenice s lahodným džemem.
Na 4 skleničky (á 200 ml) potřebujete:
1200 g jahod
500 g želírovacího cukru
šťávu z jednoho citronu
1 vanilkový lusk
Nebojte, těžké to není!
Jahody očistěte od lístečků, umyjte v sítku pod tekoucí vodou a nasypte je do hrnce. Trochu pomačkejte šťouchadlem na brambory.
Přidejte cukr, citronovou šťávu a vanilkový lusk. Všechno zahřívejte a míchejte tak dlouho, až se cukt úplně rozpustí.
Vařte daleí 3 minuty a pořád míchejte. Pěnu, která vznikne na povrchu, sbírejte a vyhazujte.
Na vychlazeném talířku nebo lžíci (z mrazničky) vyzkoušejte, jestli marmeláda tuhne. Pokud ano, máte vyhráno!
Hrnec odstavte a džem nalijte do připravených skleniček. Zavíčkujte je, otočte dnem vzhůru a nechte je tak do druhého dne. Případně můžete sklenice ponořit do vroucí vody a nechat přejít varem.
Až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, budete mít jahodovou odpověď!