RECEPT FREKVENCE 1: Džem z čerstvých jahod. Lahoda!

S jahodami se dají vykouzlit ty nejvoňavější recepty. Škoda, že je sezóna jahod tak krátká. Zkuste si schovat kousek léta do sklenice s lahodným džemem.

Na 4 skleničky (á 200 ml) potřebujete:

1200 g jahod

500 g želírovacího cukru

šťávu z jednoho citronu

1 vanilkový lusk

Nebojte, těžké to není!

Jahody očistěte od lístečků, umyjte v sítku pod tekoucí vodou a nasypte je do hrnce. Trochu pomačkejte šťouchadlem na brambory. 

Přidejte cukr, citronovou šťávu a vanilkový lusk. Všechno zahřívejte a míchejte tak dlouho, až se cukt úplně rozpustí. 

Vařte daleí 3 minuty a pořád míchejte. Pěnu, která vznikne na povrchu, sbírejte a vyhazujte. 

Na vychlazeném talířku nebo lžíci (z mrazničky) vyzkoušejte, jestli marmeláda tuhne. Pokud ano, máte vyhráno!

Hrnec odstavte a džem nalijte do připravených skleniček. Zavíčkujte je, otočte dnem vzhůru a nechte je tak do druhého dne. Případně můžete sklenice ponořit do vroucí vody a nechat přejít varem. 

Až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, budete mít jahodovou odpověď!

 

VIDEO: Chuťovky Frekvence 1 – Melounový sorbet!

VIDEO: Super tip, jak servírovat meloun!