Vyhledávání
RECEPT FREKVENCE 1: Léto nekončí. Takže zkuste studenou polévku!
Meteorologové slibují, že si ještě užijeme pořádně horkých dní. Zkuste polévku, která je pro letní pohodu jako stvořená. Chladí a chutná!
Příprava vám zabere 20 minut, vaření taky tak, chladit budete polévku 2 hodiny.
Pro 6 osob potřebujete:
- kousek skořicové kůry
- 2 hřebíčky, 2 snítky citronového tymiánu
- 4 střední mrkve
- 6 velkých letních jablek
- špetka mletého muškátového oříšku
- 1 citron
- 200 ml jablečného džusu
- meduňka nebo sladší bazalka
Skořici, hřebíček a tymián zabalíme do kousku gázy nebo jemné látky a zavážeme do uzlíčku. Mrkev očistíme a nakrájíme na silnější kolečka. V hrnci zalijeme vodou, přidáme balíček s kořením a přivedeme k varu. Když je mrkev poloměkká, přidáme na osminky nakrájená oloupaná jablka (bez jadřinců). Dochutíme muškátovým oříškem a dusíme doměkka.
Z hrnce vyndáme balíček s kořením, děrovanou naběračkou nebo sítkem vyndáme mrkev a jablka. V mixéru je rozmixujeme.
Z citronu nastrouháme 1/4 lžičky kůry a vymačkáme všechnu šťávu. Rozmixovaná jablka s mrkví dáme do mísy, přidáme šťávu i kůru z citronu, naředíme jablečným džusem a dáme chladit. Potom polévku rozdělíme na 6 porcí a ozdobíme meduňkou nebo bazalkou.
Tip pro dospělé
Ze sladšího bílého vína vyrobte ledové kostky. Ty potom před podáváním polévky rozdrcené přidejte dospělým do polévky.