Ředkvičková polévka, hovězí špička a ananasová buchta

31. května 2014·Jídlo a pití·Redakce

Recepty ze sobotního Dámského klubu rádia Frekvence 1.

ŘEDKVIČKOVÁ POLÉVKA

Potřebujete:
* 3 svazky ředkviček včetně listů
* 3 brambory
* mrkev, celer, petržel
* 2 cibule
* hrst sušených hub
* česnek
* 1 dcl smetany
* sůl
* olej
* chléb

Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, osmahneme na oleji, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, oloupané nakrájené brambory a překrájené listy ředkviček. Přidáme namočené sušené houby, zalijeme horkou vodou a vaříme do měkka. Poté přidáme prolisovaný česnek. Polévku rozmixujeme, zjemníme smetanou a na talíři posypeme nakrájenými ředkvičkami. Chléb nakrájený na kostičky opečeme a polévku posypeme.

xx

 

HOVĚZÍ ŠPIČKA NA VÍNĚ SE ZAPEČENÝMI BRAMBORAMI

Potřebujete:
* 1 kg hovězí špičky
* 2 cibule
* 1 mrkev
* řapíkatý celer
* 2 stroužky česneku
* 2 bobkové listy
* lžíci balsamika krému
* lžíci rajského protlaku
* půl litru červeného vína
* sůl a olej

Maso opečeme ze všech stran, osolíme a opepříme. Na výpeku orestujeme nakrájenou cibuli do hněda. Přidáme překrájený řapíkatý celer, česnek, nakrájenou mrkev,l žíci rajského protlaku a balsamiko. Vše promícháme a zalijeme půl litrem červeného vína. Zavaříme, přiklopíme a dáme do trouby na 1,5 hodiny. Vyndáme, maso nakrájíme a omáčku propasírujeme.

Zapečené brambory:

Potřebujete:
* půl kila brambor
* 100 g hrášku
* 1 brokolici
* 2 str. česneku
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* půl litru mléka
* sůl, pepř
* strouhanou goudu
* parmazán

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm plátky. Brokolici rozdělíme na růžičky.
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mačkaný česnek, mouku a uděláme jíšku. Zalijeme mlékem, promícháme a provaříme.
Dochutíme solí a pepřem. Do omáčky nasypeme nastrouhaný sýr. Do vymazané formy dáme plátky brambor smíchané s brokolicí a hráškem, zalijeme omáčkou a posypeme parmazánem. Dáme 45 minut na 200st. do trouby.

 

xxxx

 

ANANASOVÁ BUCHTA

Potřebujete:
* 200 g marcipánu
* 150 g másla
* 150 g cukru
* 1 vanilkový cukr
* 3 vejce
* 250 g hladké mouky
* 1 kypřící prášek
* ananas
* čokoládu
* 2 lžíce mléka

Máslo vymícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, 3 vejci, přidáme mouku a kypřící prášek. Přimícháme překrájený marcipán a ananas.
Těsto nalijeme na vytřený vyšší plech a pečeme 1 hodinu na 180 st. Vyndáme a potřeme rozpuštěnou čokoládou s mlékem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme