Rýžovo-mrkvový beránek

7. prosince 2011·Jídlo a pití·Redakce

Výběr ze soutěže Lagris

3 vejce, 200 g cukru krupice, 250 ml oleje, 200 g polohr.mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 2 lžičky mleté skořice, 50 g mletých ořechů, 100 ml jablečného džusu, 2 nastrouhané mrkve, 150 g vařené rýže; Na polevu: 3 bílky, 150 g cukru krupice.

Žloutky ušleháme s cukrem, přidáváme olej, mouku, kypř.prášek, jabl.džus, mrkev, rýži, skořici a ořechy. Pokud bude těsto tuhé, můžeme přidat trochu džusu. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto by mělo být polotekuté. Vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme zhruba 40 minut v předehřáté troubě cca na 180 °C. Beránka poté necháme trochu vychladnout a poté vyklopíme a necháme vychladnout zcela.Poté troubu zahřejeme opět na 180°C ,3 bílky ušleháme do tuha a přitom do nich zašleháme cukr.Sníh dáme do sáčku s úzkou koncovkou na beránka uděláme malé "pusinky",aby byl povrch pokrytý.Pečeme cca 8-10 minut, aby bezé napůl zatuhlo.Poté uděláme špejlí oči pomocí čokoládové polevy. Beránků dělám několik pro celou rodinu každý rok, recept se nám osvědčil. Po přidání mrkve má těsto krásnou barvu, a díky rýži je těsto vláčné a nesype se.Pokud by vám vydržel delší dobu ( což se jistě nestane 🙂 ), bude těsto stále měkké.Dobrou chuť!!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme