Sezóna jablek je tady. 5 tipů, jak úrodu jednoduše zpracovat

Jablečná sezóna je tady! Urodilo se vám na zahrádce nebo v sadu tolik jablek, že nevíte, co s nimi? Ve sklepě je nechávat nechcete a péct štrúdl vás už nebaví? Vyzkoušejte některý z následujících receptů.

Variant, jak zpracovat velkou úrodu jablek je několik.

– uskladníme na chladném místě a pojídáme je celou zimu

– nastrouháme, posypeme cukrem a zamrazíme jako dřeň místo smetanové zmrzliny

– naložíme jako kompot

– usušíme na křížaly (ideální k televizi místo kalorických brambůrek)

– vyrobíme si mošt nebo calvados

– uvaříme hustou jablečnou omáčku s rozinkami, česnekem, cibulí a hořčicí  a zpracujeme na chutné čatný, jde o vynikající tradiční italskou pochoutku k dochucování

Čerstvý kompot

  • 600 gramů jablek
  • 1 celou skořici
  • 3 hřebíčky
  • 4-6 lžic cukru
  • 2 citrony
  • voda

Jablka rozčtvrtíme a jádřince vykrájíme. Z citronu vymačkáme šťávu, případné pecky vyjmeme. Citronovou šťávou podle chuti okyselíme vodu. Jablka dáme do hrnce a zalijeme kyselou vodou tak, aby byly potopeny. Podle chuti přisladíme, dáme skořici, hřebíček a jablka uvaříme doměkka. Hotový jablečný kompot se skořicí necháme vychladnout. Jablečný kompot se skořicí podáváme k pečeným a smaženým masům a pečené drůbeži.

Čatný

  • 1 kg jablek
  • 5 stroužků česneku
  • 1 cibuli
  • lžičku pálivé papriky
  • lžičku zázvoru
  • lžičku kari
  • špetku soli
  • rozink
  • půl hrnku cukru

Cibuli si nakrájejte najemno a česnek rozmačkejte. S oloupanými a nastrouhanými jablky a s kořením smíchejte a vařte asi 30 minut. Přidejte půl hrnečku cukru a rozinky a nechte ještě 15 minut vařit. Hotovou směs dejte uležet a naplňte do skleniček. Pro jistotu je můžete 10 minut sterilovat při 80 °C. Takové čatný se pak výborně hodí k masům.

Mošt

V moštárně, pokud přivezete víc jak 50 kilogramů jablek, vám vyrobí domácí mošt. Vhodné je alespoň 50 kilo, ze sto kilo získáme 60-80 litrů moštu.

  • 1 lmoštu
  • celá  skořice
  • 7 ks hřebíčku
  • 1 lžička citronové kůry

Šťávu nalijte do hrnce, přidejte koření a nechte svařit. Odvážnější a nebo promrzlejší mohou pro zahřátí přidat i trochu rumu.

Sušené křížaly

Vsadit můžeme i na pochoutku našich babiček a prababiček. Jablka omyjte, můžete je i oloupat, odstraňte jadřince a krájejte na 5-7 milimetrové plátky. Sušit je můžete buď v troubě na pečícím papíru při teplotě 50-70 stupňů, a nebo v sušičce ovoce. Sušené křížaly patří na každý vánoční stůl.

Jablečná přesnídávka

Proč byste si ji měli dělat doma a ne ji jednoduše koupit v obchodě? Protože tahle není plná hromady cukrů a víte přesně, z čeho ji vyrobíte. Celý videorecept najdete ZDE.