Slavný šéfkuchař radí: Těchto 5 jídel si v restauraci NIKDY nedávejte!

25. listopadu 2016·Jídlo a pití·Redakce

Možná nejste pravidelným návštěvníkem restaurací a když už tam při slavnostnější příležitosti zajdete, tápete, co si vlastně objednat. Známý šéfkuchař Anthony Bourdain radí, čemu se rozhodně vyhnout.

V pondělí na rybu zapomeňte!

Jedno přísloví praví: Pondělí je dnem leklé ryby. Je za tím jednoduché vysvětlení. Restaurace totiž většinou ryby objednávají ve čtvrtek, takže v pondělí už na nějakou čerstvost můžete zapomenout. Zvláště pak v českých restauracích, kam mořské ryby putují z velké dálky. 

Vejce Benedikt 

Pokud si nepotrpíte na zdravé snídaně, pak je tohle právě pro vás. Populární pokrm se v podstatě sestává ze žemle, slaniny, vejce do ztracena a holandské omáčky. A to je právě kámen úrazu. Její základ totiž tvoří máslo a tudíž se musí skladovat při určité teplotě a ne moc dlouho. Jenže se to zase tak moc nedodržuje, takže si koledujete o zdravotní potíže. 

Nevybrali jste si z menu?

Menu v restauracích neslouží jen k výběru přicházejícím hostům, ale také reprezentují to, co jsou místní kuchaři schopni uvařit a k čemu mají suroviny. Takže raději nezkoušejte bláhový nápad, že chcete něco, co na jídelním lístku není. Možná vás neodmítnou, ale pěkně naštvete kuchaře, kterému to jeho tradiční organizaci práce dost naruší. 

Pořádně propečené maso 

Při výběru steaku se vás obsluha zeptá, jak moc jej chcete nechat propéct. Pokud trváte na tom, že musí být pořádně propečený, moc tím kuchaře nepotěšíte. Znamená to pro ně maso neustále sledovat, aby se nepropeklo příliš, a také to trvá dost dlouho, takže to kuchaře obírá o čas, který by mohli věnovat přípravě dalších jídel. 

Wagyu burger 

S tímto pokrmem se v Česku nejspíše nesetkáte a i kdyby, jeho cena je tak vysoká (cca 3000 korun), že musíte být hodně velký snob, abyste se rozhodl touto objednávkou kuchaře naštvat. Protože když už ho náhodou restaurace bude mít na lístku, bude to ve formě flákoty, kterou bude muset kuchař delikátně rozemlít, což jej totálně zazdí při přípravě dalších jídel. Hovězí maso Wagyu (nebo-li Kóbe beef) pochází ze speciálně chovaného skotu, který za života dostává masáže shiatsu a k pití pivo nebo saké. 

FOTO: Shutterstock

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme