Špenátová polévka, skopová kýta, velikonoční cop

19. dubna 2014·Jídlo a pití·Redakce

Recepty ze sobotního Dámského klubu rádia Frekvence 1.

POLÉVKA Z ČERSTVÉHO ŠPENÁTU

Potřebujete:
* 1/2 kuřete
* 400 g čerstvého špenátu
* nové koření, celý pepř
* 2 lžíce másla
* 2 stroužky česneku
* 2 cibule
* 2 lžíce hladké mouky
* 4 vejce
* 1 dcl smetany
* sůl, pepř

Kuře bez kůže dáme vařit, osolíme, přidáme nové koření a celý pepř. Čerstvý špenát spaříme v horké vodě, vyndáme ho do vody s ledem, poté vymačkáme a překrájíme. Vejce uvaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky.
V hrnci na másle osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, zaprášíme moukou, promícháme a jíšku zalijeme kuřecím vývarem. Provaříme, zjemníme smetanou, dochutíme muškátovým květem a pepřem, vložíme nakrájený špenát a vejce. Kdo chce, přidá i nakrájené kuřecí maso.

 

 

SKOPOVÁ KÝTA NA ROZMARÝNU

Potřebujete:

* 4 skopová kolínka
* 2 mrkve
* 1/4 celeru
* 4 stroužky česneku
* rozmarýn
* tymián
* sůl, pepř
* řepkový olej
* 2 lžíce rajského protlaku
* 200 ml červeného vína

Kýtu očistíme, osolíme a opepříme. Opečeme ji na řepkovém oleji.
ZDE JEDNOZNAČNĚ DOPORUČUJU POUŽÍT ŘEPKOVÝ OLEJ, PROTOŽE MÁ VYSOKOU TEPELNOU STABILITU A PŘI SMAŽENÍ SE PŘEPALUJE MÉNĚ, NEŽ OSTATNÍ OLEJE. NAVÍC JE VELMI PROSPĚŠNÝ Z NUTRIČNÍHO HLEDISKA. DÁ SE POUŽÍT JAK PRO TEPLOU, TAK STUDENOU KUCHYNI, K VAŘENÍ I NA PŘÍPRAVU ZÁLIVEK, NAKLÁDÁNÍ MASA ATD. MÁ NEUTRÁLNÍ CHUŤ, TAKŽE VÁM NEPŘEBIJE CHUŤ OSTATNÍCH SUROVIN. TŘEBA V NĚMECKU, KDE JSEM DLOUHÁ LÉTA ŽIL, PROTO O TOM NĚCO VÍM, JE TO NEJOBLÍBENĚJŠÍ OLEJ.

Maso vyndáme. Na olej dáme očištěnou, nahrubo nakrájenou cibuli, česnek, celer a mrkev. Osmahneme, přidáme rajský protlak a zalijeme červeným vínem. Provaříme, vhodíme rozmarýn a tymián, vložíme maso, přiklopíme a dáme na 1 hodinu do trouby na 200 st. Poté maso vyndáme, nakrájíme, vrátíme do šťávy a necháme prohřívat na sporáku.

 

Příloha:
Ořechové brambory

Potřebujete:
* 500 g brambor
* řepkový olej
* ořechy

Brambory předvaříme ve slupce, nakrájíme na širší plátky a smažíme v řepkovém oleji. Po dosmažení je vytáhneme, necháme okapat a obalíme v sekaných ořechách .
Podáváme se zelenými lusky, které jsme si uvařili v osolené vodě.

 

 

VELIKONOČNÍ COP

Potřebujete:
* 250 g měkkého tvarohu
* 1 dcl mléka
* 1/3 kostky másla (rozpuštěné)
* 2 vejce
* 400 g polohrubé mouky
* špetku soli
* 100 g cukru
* prášek do pečiva
* citronovou kůru
* rozinky a rum
* mandle

Tvaroh smícháme s cukrem, máslem, mlékem, 1 vejcem, práškem do pečiva, špetkou soli, citronovou kůrou a rozinkami namočenými v rumu.
Pomalu přisypáváme polohrubou mouku a vymícháme v těsto.
Rozdělíme na 3 části a vyválíme copy. Svážeme dohromady, potřeme vejcem, posypeme hrubým cukrem a mandlemi. Dáme do trouby na 200 st. na 20 minut.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme