Šumajstrová polévka, vepřová rolka a křupavé mandle

16. února 2014·Jídlo a pití·Redakce

Zde najdete všechny recepty z nedělního vysílání rádia Frekvence 1.

ŠUMAJSTROVA polévka

Potřebujete:

* 400 g krup
* 200 g fazolí

* 3 brambory

* 1 větší cibuli
* 2 lžíce sádla
* 1 l vývaru
* bobkový list 
* nové koření
* česnek
* pepř, sůl

Předem namočené kroupy a fazole uvaříme samostatně v osolené vodě. K fazolím přidáme bobkový list a nové koření. Na sádle osmažíme cibulku a zalijeme vývarem. Přidáme fazole, kroupy, nakrájené brambory ,mrkev , česnek,  pepř a sůl a vše vaříme do měkka. Dochutíme majoránkou.

**

VEPŘOVÁ ROLKA

Potřebujete:

* 2 plátky vepřové kýty
* 6 plátků slaniny
* 1 bramboru
* 1 cibuli
* 1 šálek smetany
* 1 misku kapustiček
* 2 lžíce čerstvého křenu
* zeleninový vývar
* máslo
*sůl

Plátky vepřové kýty naklepeme a osolíme. Poklademe anglickou slaninou, syrovými bramborami a cibulí. Zabalíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 20 minut.
Po upečení vyjmeme, do výpeku přidáme nastrouhaný křen, zalijeme smetanou a na zjemnění přidáme kousek másla. Podáváme s osmaženými lístky kapustiček.

**

BRAMBOROVÉ PLACKY PO ŠVÝCARSKU (příloha)

Potřebujete:

* 4 brambory

* 2 cibule
* 2 lžičky másla
* kmín, olej, sůl

Brambory ve slupce uvaříme,oloupeme a nejlépe přes noc necháme vychladnout. Poté nastrouháme na hrubším struhadle, osolíme a přidáme najemno nakrájenou cibuli a kmín.Na pánvi rozehřejeme  máslo. Dále na pánev dáme bramborové těsto, které zformujeme na tlustší placku. Pečeme tak dlouho, až je placka z jedné strany dozlatova opečená. Pak ji otočíme, případně přidáme máslo.. Když je upečená i druhá strana, placku dáme na talíř a ozdobíme.

**

KŘUPAVĚ MANDLE V KARAMELU

Potřebujete:
* 300g neloupaných mandlí vcelku,
* 300 g cukru,
* 200 ml vody,
* 1 lžíci skořice

Mandle, opražíme na pánvi. Nasypeme na ně cukr, skořici a zalijeme vodou. Vaříme, až se voda vyvaří a cukr zkaramelizuje. Vysypeme na pečící papír a necháme vychladnout.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme