Vyhledávání
Svíčková
Není nad klasiku! Jirka Babica fandí svíčkové
1,5 kg hovězího zadního
150 g špeku
sůl, pepř
2 lž. sádla
Maso prošpikujeme, osolíme, opepříme a v pekáči na sádle orestujeme ze všech stran a vyndáme.
Základ:
2 lžíce sádla
¼ celeru
1 petržel
2 mrkve
1 cibule
3 lžíce cukru
0,5 dcl octa
1 l vývaru nebo vody
8 kuliček pepře
4 bobkové listy
6 ks nového koření
1 lžička tymiánu
citron
Do pekáče, ve kterém jsme orestovali maso, přidáme sádlo, do červena osmahneme nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu, později přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a vše restujeme. Přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat, dále ocet, zalijeme vývarem, vložíme divoké koření v pytlíčku a 3 kolečka citronu, trochu tymiánu, vrátíme maso a necháme zavařit. Přiklopíme a dáme do trouby na 180 st. na 2 hod., občas podléváme.
Když je maso měkké, vyndáme ho, pytlík s kořením vyhodíme. Omáčku rozmixujeme, zjemníme smetanou, dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.
Houskový knedlík:
5 starších housek
¼ l mléka
2 vejce
2 lžíce oleje
petrželka
sůl
Housky nakrájíme na kostičky, přidáme mléko, petrželku, vejce, osolíme a smícháme v těsto. Těsto dáme do utěrky pomazané olejem, utěrku na koncích zavážeme motouzem a vaříme v horké vodě 18 minut.