Svíčková

22. února 2013·Jídlo a pití·Redakce

Není nad klasiku! Jirka Babica fandí svíčkové

1,5 kg hovězího zadního

150 g špeku

sůl, pepř

2 lž. sádla

Maso prošpikujeme, osolíme, opepříme a v pekáči na sádle orestujeme ze všech stran a vyndáme.

Základ:
2 lžíce sádla
¼ celeru
1 petržel
2 mrkve
1 cibule

3 lžíce cukru

0,5 dcl octa
1 l vývaru nebo vody
8 kuliček pepře
4 bobkové listy
6 ks nového koření

1 lžička tymiánu

citron

 

Do pekáče, ve kterém jsme orestovali maso, přidáme sádlo, do červena osmahneme nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu, později přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a vše restujeme. Přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat, dále ocet, zalijeme vývarem, vložíme divoké koření v pytlíčku a 3 kolečka citronu, trochu tymiánu, vrátíme maso a necháme zavařit. Přiklopíme a dáme do trouby na 180 st. na 2 hod., občas podléváme.

Když je maso měkké, vyndáme ho, pytlík s kořením vyhodíme. Omáčku rozmixujeme, zjemníme smetanou, dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.

 

Houskový knedlík:
5 starších housek
¼ l mléka
2 vejce
2 lžíce oleje
petrželka
sůl

Housky nakrájíme na kostičky, přidáme mléko, petrželku, vejce, osolíme a smícháme v těsto. Těsto dáme do utěrky pomazané olejem, utěrku na koncích zavážeme motouzem a vaříme v horké vodě 18 minut.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme