Sýrová polévka, roláda na tymiánu, jahody s marcipánem

5. dubna 2014·Jídlo a pití·Redakce

Recepty ze sobotního Dámského klubu rádia Frekvence 1.

SÝROVÁ POLÉVKA S BROKOLICÍ

Potřebujete:
1 brokolici
3 lžíce másla
1 lžíci hladké mouky
1 bobkový list
1 l zeleninového vývaru (nebo kostka)
1 dcl bílého vína
150 g kořeněného sýru s vnítřní plísní
1 dcl smetany
sůl, pepř
muškátový oříšek
3 plátky chleba

 

Brokolici rozdělíme na růžičky a dáme vařit do zeleninového vývaru s bobkovým listem. Když je měkká (ale ne rozvařená), vytáhneme ji a dáme do ledové vody. Ve druhém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, zamícháme a vznikne nám máslová jíška. Zalijeme vývarem z brokolice, bílým vínem, přidáme nakrájený sýr, osolíme, opepříme a provaříme.
Procedíme na vařenou brokolici, zjemníme smetanou a dochutíme muškátovým oříškem. Polévku na talíři posypeme opečenými kostičkami chleba.

 

xxxx

 

ROLÁDY Z VEPŘOVÉ KÝTY NA TYMIÁNU

Potřebujete:
500 g vepřové kýty
300 g mletého masa (mix)
1 vejce
4 plátky šunky
2 lžíce smetany
1 lžíce másla
1 lžíce rajského protlaku
1 červenou papriku
1 cibule
2 mrkve
¼ celeru
1 petržel
čerstvou zelenou petrželku
tymián
olej

 

Do mísy dáme mleté maso, šunku, červenou papriku, vejce, osolíme, opepříme, nasypeme nasekanou petrželku a smícháme. Touto směsí plníme naklepané, osolené a opepřené plátky z vepřové kýty.

Do hrnce na olej dáme opéci závitky a vytáhneme. Do výpeku nasypeme pokrájenou kořenovou zeleninu, orestujeme, přidáme cibuli, tymián a 1 lžíci rajského protlaku, zalijeme 2,5 dcl vody, osolíme, opepříme a dáme do trouby na 180 st. na 45 minut. Poté vypneme a necháme dojít.

Závitky vyndáme, omáčku rozmixujeme a zjemníme trochou smetany a másla.

 

Příloha:
Bramborové placky

Potřebujete:
4 brambory
1 cibuli
1 vejce
1 stroužek česneku
strouhanku
hl. mouku
petrželku
olej

Uvařené brambory rozmačkáme, přidáme vejce, drcený česnek, cibuli pokrájenou najemno, posekanou petržel, osolíme a opepříme. Zahustíme dle potřeby hladkou moukou a tvoříme placky, které obalíme ve strouhance a opečeme z obou stran na rozpáleném oleji.

 

xxxx

 

JAHODY S MARCIPÁNOVOU ZÁLIVKOU

Potřebujete:
jahody
100 g marcipánu
150 ml mascarpone
200 ml mléka
1 lžíci cukru
1 balíček vanilkového cukru
mátu na ozdobu

Jahody překrájíme na stejně velké kousky.
Marcipán, cukr, vanilkový cukr a mascarpone rozšleháme a opatrně vléváme mléko do správného zhoustnutí. Jahody zalijeme marcipánovou omáčkou. Ozdobíme mátou.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme