Vyhledávání
Tafelspitz s křenovým dipem a bramborami
Netradiční lahůdka na neděli
1 kg hovězí špičky – tafelspitz
½ celeru
1 rajče
2 cibule
2 stroužky česneku
1 petržel
2 bobkové listy
celý pepř, sůl
Bujonové brambory:
mrkev
celer
plochá petržel
brambory
1 lžíce másla
Křenový dip:
5 toastů
vývar
3 cm křenu
ocet
hrst pažitky
sůl, cukr
Neoloupanou cibuli překrojíme a na sucho opečeme. Zeleninu oloupeme a překrájíme na menší kousky a zalijeme 1 l vody. Přidáme opečenou cibuli, překrojené rajče, česnek, bobkový list, pepř a sůl. Nakonec vložíme celou špičku tak, aby byla ponořená.
Vaříme na mírném ohni 2,5 hodiny.
Zeleninu a brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vývaru z masa.
Uvařené maso nakrájíme, přilijeme vývar a přidáme bujonové brambory .
Vedle do mističky dáme křenový dip:
Toastovým plátkům ořežeme okraje, nakrájíme na kostičky, zalijeme vývarem a mícháme, až zkrémovatí. Přidáme čerstvý křen, nakrájenou pažitku a ochutíme solí, cukrem a octem.