Tafelspitz s křenovým dipem a bramborami

24. listopadu 2013·Jídlo a pití·Redakce

Netradiční lahůdka na neděli

1 kg hovězí špičky – tafelspitz

 ½ celeru

 1 rajče

 2 cibule

 2 stroužky česneku

 1 petržel

 2 bobkové listy

 celý pepř, sůl

Bujonové brambory:

mrkev

celer

plochá petržel

brambory

1 lžíce másla

Křenový dip:

5 toastů

vývar

3 cm křenu

ocet

hrst pažitky

sůl, cukr

Neoloupanou cibuli překrojíme a na sucho opečeme. Zeleninu oloupeme a překrájíme na menší kousky a zalijeme 1 l vody. Přidáme opečenou cibuli, překrojené rajče, česnek, bobkový list, pepř a sůl. Nakonec vložíme celou špičku tak, aby byla ponořená.

Vaříme na mírném ohni 2,5 hodiny.

Zeleninu a brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vývaru z masa.

Uvařené maso nakrájíme, přilijeme vývar a přidáme bujonové brambory .

Vedle do mističky dáme křenový dip:

Toastovým plátkům ořežeme okraje, nakrájíme na kostičky, zalijeme vývarem a mícháme, až zkrémovatí. Přidáme čerstvý křen, nakrájenou pažitku a ochutíme solí, cukrem a octem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme