TIP: Tyhle potraviny vás v létě příjemně ochladí

14. července 2016·Jídlo a pití·Redakce

Je vám vedro? Dusno? Potřebujete zchladit? Prozradíme vám, jaké potraviny vás v horkých dnech zchladí zevnitř. Zařaďte je do jídelníčku!

Když je vedro na padnutí, tak jako tak sáhneme po něčem lehkém a těžkým jídlům se vyhýbáme. Ideálními společníky na léto jsou citróny, pomeranče, vodní meloun, ananas a mango. Vhodné je i tuzemské ovoce a zelenina, jako jahody, okurky, ředkvičky nebo rajčata. Na náš organismus mají skutečně osvěžující vliv. Některé proto, že obsahují vysoký podíl vody (meloun nebo okurka), jiné zásobují tělo minerály a vitamíny, které pomáhají tělo ochlazovat.

Například máta doslova boduje při ochlazování díky rostlinné látce mentol. V horkých dnech vás osvěží také šalvěj. Je to příbuzná máty a umí regulovat pocení. Jogurt tělo ochladí zevnitř a dodá mu čerstvou energii, aniž by organismus zbytečně zatížil.

A přitom nemusí být tyto potraviny nutně ledové. Dát si v horku ledový nápoj, to zní sice lákavě, ale dosáhnete tím pravého opaku. Pokud vypijeme sklenici ledového nápoje, začne nám být najednou horko. Organismus začne „topit“, aby naše tělesná teplota neklesla kvůli ledové tekutině v žaludku příliš razantně. Proto je lepší zapomenout i na kostky ledu a pít nápoje v pokojové teplotě.

Osvěžujícího efektu dosáhnete, když si do vody přidáte snítku máty a pár kapek citronu nebo grepu.

Recept na osvěžující drink z melounu a jogurtu

(bezva k snídani nebo jako svačinka)

Množství je pro 4 sklenice á 250 ml

  • 500 g vodního melounu
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce čerstvých mátových lístků
  • 500 g bílého jogurtu
  • 1 polévková lžíce kardamomových semínek (seženete v prodejnách zdravé výživy)

Meloun nakrájejte na kousky, rozmixujte s medem a mátou. Pak přidejte jogurt a ještě jednou promixujte. Rozdělte do sklenic a posypte rozdrcenými kardamomovými semínky. 

TIP FREKVENCE 1: Ovoce s malým obsahem cukru. Pomůže vám zhubnout!

Ovoce je rozhodně zdravé. Víte ale, kdy ho máte jíst?

VIDEO: Chuťovky Frekvence 1 – Melounový sorbet!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme