TIPY FREKVENCE 1: Masopustní vaření s dětmi

15. ledna 2016·Jídlo a pití·Redakce

Právě probíhá masopustní období, pro které je typické hojné hodování plné skvělých dobrot. Uvařte si některé z nich i vy! A zapojte do vaření i ty nejmenší.

Masopust býval v dobách minulých oficiálním svátkem hodování. Během toho bylo potřeba dosyta se najíst, protože pak následoval čtyřicetidenní půst. V době masopustu se na královském dvoře konaly hostiny, ve městech tancovačky a na vesnicích vepřové hody. Ti, kteří se nemohli hodování zúčastnit, dostali alespoň bohatou výslužku přímo ke dveřím domu. Masopust končil v noci před Popeleční středou, kdy ponocný zatroubil na roh a rychtář všechny vyzval k rozchodu.

Masopustní pokrmy

V době masopustu se běžně jedla huspenina, klobásy, jelítka, jitrnice, ovar, škvarky. O Popeleční středě, tedy těsně před zahájením půstu, pak lildé jedli mastné rohlíky s kávou nebo mlékem. Během dopoledne si mohli naposled dopřát i kořalku. Oběd už byl přísně postní a nejčastěji se  jedla čočka s vajíčkem, sýr, chleba, vařená krupice nebo pečené brambory.

Masopustní pokrmy v minulosti hýřily barvami a vaše masopustní tabule jimi může hýřit také. Zkuste třeba pečené kuřátko s barevnou nádivkou a ještě barevnějším knedlíkem. Jako dezert si udělejte domácí tříbarevné koláče. A zapojte i ty nejmenší, stejně jako to udělal Eman, jehož vaření s dětmi jsme také navštívili.

A nezapomeňte: při masopustním vaření se fantazii meze nekladou.

TIP FREKVENCE 1: Připravte dětem veselou snídani nebo svačinku!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme