Vyhledávání
Tipy na polévky, které zahřejí
Houby, červená řepa, fazole, mrkev, brambory nebo dýně. Suroviny, které dobře zpracované zahřejí zkřehlé tělo v zimním obdob
Dýňový krém
Potřebujeme
- dýni hokaido nebo máslovou dýni
- cibuli
- 2 lžíce másla
- smetanu
- sušený zázvor
- muškátový oříšek
- pepř
- sůl
Postup
Na rozpuštěném másle orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky.
Až cibule zezlátne, přidáme na kousky nakrájenou dýni.
Přilijeme vodu a krátce povaříme do měkka.
Poté rozmixujeme, osolíme, opepříme, přidáme lžičku sušeného zázvoru a lžičku muškátového oříšku.
Necháme mírně vychladnout a přimícháme smetanu.
Podávat můžeme s opraženými semínky slunečnice nebo dýně.
Slovácká kyselica
Potřebujeme
- 1 hrnek fazolí (podle chuti a jak chceme mít polévku hustou)
- sáček kysaného zelí
- 2 hrsti sušených hub
- bobkový list
- sůl
- cibuli
- lžíce másla
- 250 ml 12 % smetana
- kysaná smetana
- máslová zásmažka
Postup
Fazole namočíme přes noc.
30 minut před vařením namočíme i sušené houby.
Ve třech hrncích uvaříme zvlášť zelí i s nálevem + bobkový list, houby, fazole.
Do zelí přidáme doměkka uvařené houby a vařené fazole.
Přidáme na másle osmaženou na jemno nakrájenou cibulku.
Nakonec přidáme kysanou a sladkou smetanu a prohřejme.
Boršč
Potřebujeme
- 6 brambor
- 2 červené řepy
- 4 mrkve
- hlávka zelí
- 250 g vepřového
- 250 g kuřecího
- 250 g uzeného
- bobkový list
- sůl, mletý černý pepř
- kysaná smetana
Postup
Do velkého hrnce (asi 5 l) pokrájíme na větší kostky maso, zalijeme vodou a dáme vařit do poloměkka.
Nezapomeneme osolit a přidáme bobkový list.
Zelí pokrájíme na nudličky.
Brambory, mrkev a řepu očistíme a nakrájíme na kousky.
Přidáme do hrnce a vaříme.
Nakonec přidáme sladkou smetanu.
Podáváme s kysanou smetanou servírovanou přímo na talíř, dozdobenou sekanou petrželkou.
Dobrou chuť vám přeje Frekvence 1.