Tipy na polévky, které zahřejí

13. října 2014·Jídlo a pití·Redakce

Houby, červená řepa, fazole, mrkev, brambory nebo dýně. Suroviny, které dobře zpracované zahřejí zkřehlé tělo v zimním obdob

Dýňový krém

Potřebujeme

  • dýni hokaido nebo máslovou dýni
  • cibuli
  • 2 lžíce másla
  • smetanu
  • sušený zázvor
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • sůl

Postup

Na rozpuštěném másle orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky.
Až cibule zezlátne, přidáme na kousky nakrájenou dýni.
Přilijeme vodu a krátce povaříme do měkka.
Poté rozmixujeme, osolíme, opepříme, přidáme lžičku sušeného zázvoru a lžičku muškátového oříšku.
Necháme mírně vychladnout a přimícháme smetanu.
Podávat můžeme s opraženými semínky slunečnice nebo dýně.

Slovácká kyselica

Potřebujeme

  • 1 hrnek fazolí (podle chuti a jak chceme mít polévku hustou)
  • sáček kysaného zelí
  • 2 hrsti sušených hub
  • bobkový list
  • sůl
  • cibuli
  • lžíce másla
  • 250 ml 12 % smetana
  • kysaná smetana
  • máslová zásmažka

Postup

Fazole namočíme přes noc.
30 minut před vařením namočíme i sušené houby.
Ve třech hrncích uvaříme zvlášť zelí i s nálevem + bobkový list, houby, fazole. 
Do zelí přidáme doměkka uvařené houby a vařené fazole.
Přidáme na másle osmaženou na jemno nakrájenou cibulku.
Nakonec přidáme kysanou a sladkou smetanu a prohřejme. 

Boršč

Potřebujeme

  • 6 brambor
  • 2 červené řepy
  • 4 mrkve
  • hlávka zelí
  • 250 g vepřového
  • 250 g kuřecího
  • 250 g uzeného
  • bobkový list
  • sůl, mletý černý pepř
  • kysaná smetana

Postup

Do velkého hrnce (asi 5 l) pokrájíme na větší kostky maso, zalijeme vodou a dáme vařit do poloměkka.
Nezapomeneme osolit a přidáme bobkový list.
Zelí pokrájíme na nudličky.
Brambory, mrkev a řepu očistíme a nakrájíme na kousky.
Přidáme do hrnce a vaříme.
Nakonec přidáme sladkou smetanu.
Podáváme s kysanou smetanou servírovanou přímo na talíř, dozdobenou sekanou petrželkou.

Dobrou chuť vám přeje Frekvence 1.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme