Tousty s chřestem, selecí kýta, koláč z rebarbory

18. května 2014·Jídlo a pití·Redakce

Recepty z nedělního Dámského klubu rádia Frekvence 1.

TOASTY SE ZELENÝM CHŘESTEM

Potřbujete:
* 10 zelených chřestů
* 1 fialovou cibuli
* 2 stroužky česneku
* 4 rajčata
* 4 lžíce olivového oleje
* šťávu z půlky citronu
* sůl, pepř
* pažitku
* chiabatu, toust apod.

Na konci chřestu odřízneme dřevnatou část a poslední třetinu oloupeme. Rozehřejeme olivový olej na pánvi, vložíme jemně nakrájený chřest a cibuli.
Mezitím nakrájíme rajčata na čtverečky a smícháme je s chřestem a cibulí. Ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a nakrájenou pažitkou.
Poklademe na do křupava opečené plátky chiabaty nebo toastu. Můžeme posypat strouhaným parmazánem.

 

xxxx

 

SELECÍ KÝTA NA ZELENINĚ

Potřebujete:
* 1,5 kg selecí kýty
* 1/2 l bílého vína
* 1/2 plechovky nakládaných rajčat
* 5 brambor
* 3 mrkve
* 1/2 celeru
* 3 cibule
* 5 stroužků česneku
* tymián, rozmarýn, petrželku
* olej
* sůl, pepř

Maso osolíme, opepříme a v pekáči opečeme. Přidáme nahrubo nakrájenou mrkev, celer, cibuli, česnek a necháme 10 minut restovat. Přidáme naložená rajčata, tymián, rozmarýn, zalijeme bílým vínem, přiklopíme a dáme do trouby na 220 °C na jednu hodinu.

Pekáč vytáhneme, přidáme rozčtvrcené brambory a necháme deset minut provařit. Maso přendáme na mřížku nebo na pánev a vrátíme s pekáčem do trouby na 15 minut. Tím se selátko opeče do křupava. Podáváme s čerstvým chlebem.

 

xxxx

 

KOLÁČ Z REBARBORY

Potřbujete:
* 100 g másla
* 100 g cukru
* 2 vejce
* 1 vanilkový cukr
* 2 žloutky
* 150 g polohrubé mouky
* 50 g bramborové moučky
* 1 prášek do pečiva
* 800 g rebarbory
* 100 g cukru
* 50 g sekaných mandlí
* šťávu z půlky citronu
* 2 bílky
* tuk na vymazání plechu

Rebarboru pořádně umyjeme a nakrájíme na 2 cm kousky.
Změklé máslo vyšleháme společně s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky, moukou, bramborovou moučkou a práškem do pečiva asi 5 minut.
Těsto nalijeme na vymazaný plech, posypeme překrájenou rebarborou a dáme do předem vyhřáté trouby na 20 minut na 180 st.
Mezitím si vyšleháme bílky s cukrem do sněhu, přidáme mandle a citronovou šťávu.
Plech vytáhneme, koláč potřeme sněhem a dáme znovu do trouby na 20 minut.
Vytáhneme, necháme vychladnout a podáváme.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme