Trávíte celý den před počítačem? Dopřejte si tuhle hvězdu mezi superpotravinami

16. října 2019·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Nejedná se o nic jiného, než o populární trvalku původem z Asie, kustovnici čínskou zvanou také goji. A jsou to právě její plody, které jsou vyhledávaným všelékem a doplňkem stravy. Podle některých je v nich skryt recept na dlouhověkost.

Jsou používané v tradiční čínské medicíně a požívat je můžete v syrovém i sušeném stavu. Vitamíny, minerály, vláknina a antioxidanty – právě díky nim napomáhají i našim namáhaným očím. Nejen, že většina z nás má sedavou práci, svůj zdravotní stav si často ještě zhoršujeme věčným zíráním na monitory počítačů. Není se čemu divit, že oči pak často protestují. Pokud není situace natolik vážná, že by poškozený  zrak vyžadoval dioptrie, můžeme zhoršování zraku preventivně předcházet právě denní dávkou superpotraviny goji.

Bobulky navíc kromě výše zmíněných látek obsahují i jeden výjimečný antioxidant, zeaxantin. Právě ten podporuje zdraví našich očí, jak odhalila švýcarská studie. Během ní se prokázalo, že přidání kustovnice do jídla po dobu 90 dní vede k méně usazeninám pod sítnicí, které mohou vést ke svalovému ochabnutí.

Měli byste se kustovnicí ládovat nezřízeně? Ač nebyla maximální denní dávka zatím ustanovena, 100 gramů denně je ideální množství na to, abychom očím dopřáli potřebnou regeneraci po dni stráveném před počítačovou obrazovkou. Skrze těchto 100 gramů se našemu tělu dostane vitamínů A a C, vápníku, železa i proteinu v dostatečném množství. Kustovnici si můžete uzobávat jen tak, nebo si ji začít pravidelně přidávat do ovesných kaší či aktuálně velmi populárních smoothie misek.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme