Tvarohové noky s borůvkovým přelivem

30. července 2012·Jídlo a pití·Redakce

Borůvky ještě rostou, honem do lesa!

Jak dlouho?

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Vaření: 6 minut

Počet porcí

  • 4

Ingredience

  • 2 vejce, zvlášť žloutky a bílky
  • 50 g změklého másla
  • špetka soli
  • 250 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 2 lžíce tučné kysané smetany
  • 80 g dětské krupičky
  • 400 g borůvek
  • 60–80 g krupicového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 125 ml smetany na šlehání, ušlehané

Příprava jídla

1 Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Bílky ušlehejte na pevný sníh. V míse utřete máslo se špetkou soli a žloutky. Zašlehejte tvaroh a kysanou smetanu. Přisypte krupičku a zlehka zapracujte bílky. Z těsta dvěma lžícemi vykrajujte noky a ihned je vkládejte do vroucí vody. Pokud se těsto lepí na lžíce, namáčejte je před vykrojením noku do studené vody. Vařte 5–6 minut, během vaření je otočte. Před vyjmutím jeden rozkrojte; pokud je uprostřed uvařený, vyjměte je cedníkem a nechte okapat.

2 Borůvky vložte do kastrolu, posypte cukrem, zakapejte citronovou šťávou, lehce pomačkejte. Zahřívejte, aby se rozpustil cukr a borůvky byly teplé; trvá to pár minut. Noky rozdělte na talíře, přelijte borůvkami a ozdobte šlehačkou.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme