Uzené s hrachem

Výběr ze soutěže Lagris

1 sáček předvařeného hrachu, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 10 dkg slaniny, majoránka, pepř, sůl nebo vegeta, lžíce sádla, uzený jazyk, nebo jiné uzené maso, klobása – dle chutě

uzen
Předvařený hrách si připravíme podle návodu na obalu. Osolíme až těsně před dovařením. Když je hrách měkký, slijeme vodu, odstavíme a necháme přikrytý, aby nevychladnul. Mezitím si oloupeme 2 větší cibule a 4 stroužky česneku a spolu se slaninou rozkrájíme na drobné kostičky a na rozehřátém sádle zprudka do zlatova opečeme, přidáme špetku majoránky a opepříme podle chuti. Pro dochucení použijeme místo soli vegetu. Polovinu orestované směsi zamícháme do vařeného hráchu, zbytek si ponecháme a ozdobíme jím jídlo až na talíři. K takto připravenému hrachu servírujeme plátky uzeného hovězího jazyka, a kdo tuto dobrůtku nemusí, lze nahradit uzenou krkovicí nebo opečenou klobásou.