Vaječná polévka, zapečné brambory, jogurtový dezert

16. března 2014·Jídlo a pití·Redakce

Recepty z nedělního Dámského klubu rádia Frekvence 1.

VAJEČNÁ POLÉVKA S BRAMBORAMI
Potřebujete:

lžíci másla
kořenovou zeleninu
půl kila brambor
mražený hrášek
6 vařených vajec
lžíci mouky
hrnek smetany
kopr
sůl,pepř
ocet
cukr
petrželku

Na másle osmahneme mouku, zalijeme vodou nebo vývarem. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory, přilijeme ocet a vaříme do měkka. Přidáme hrášek, překrájený kopr, dochutíme solí, pepřem a cukrem. Zjemníme smetanou, přidáme překrájená vařená vejce a posypeme petrželkou.

 

—-

 

ZAPEČENÉ BRAMBORY

Potřbujete:
800 g větších brambor
400 g mletého masa
200 g slaniny
2 cibule
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce hladké mouky
8 plátků sýru
sůl, pepř

Kedlubnový salát:

Potřbujete:
1 velkou kedlubnu
1 lžíci dijonské hořčice
1 lžíci medu
1 lžíci vinného octa
olivový olej
pažitku
sůl

Nastrouhané brambory smícháme s třetinou cibule a moukou. Mleté maso promícháme se zbylou částí cibule, rajským protlakem, pepřem a solí. Formu vyskládáme plátky slaniny, postupně navrstvíme brambory, maso, sýr, majoránku a přiklopíme slaninou. Pečeme při 200 °C asi 45 minut dozlatova.

 

—-

 

JOGURTOVÝ DEZERTÍK

Potřbujete:
1 l bílého jogurtu
4 dcl smetany na šlehání
ztužovač šlehačky
150 g práškového cukru
1 vanilkový cukr

Omáčka

Potřebujete:
mražené lesní ovoce
1 dcl červeného vína
100 g cukru
2 lžíce škrobu
0,5 dcl vody
šťávu z ½ citrónu

Smetanu vyšleháme do tuha. Jogurt promícháme, přidáme cukr, vanilkový cukr a lehce vmícháme vyšlehanou smetanu. Do kulatého cedníku, který jsme vystlali utěrkou, vlijeme směs a dáme do lednice nejlépe přes noc ztuhnout.

Mražené ovoce dáme do hrnce, přidáme červené víno, cukr, šťávu z citrónu a necháme přijít k varu. Škrob smícháme s vodou a omáčku zahustíme.

Jogurtový desert vyklepneme na talíř a kolem nalijeme ovoce s omáčkou.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme