Vajíčkový salát, velikonoční sekaná, vajíčkový řízek

20. dubna 2014·Jídlo a pití·Redakce

Recepty z nedělního Dámského klubu rádia Frekvence 1.

VAJÍČKOVÝ SALÁT S CHŘESTEM

Potřebujete:
* 6 vajec
* 250 g chřestu
* salátovou okurku
* 6 rajčat
* 2 cibulky
* šťávu z 1 citronu
* 1 chilli papričku
* 1 ledový salát
* hrst čerstvého koriandru
* 5 lžic rybí omáčky
* 2 str. česneku
* cukr
* sůl, pepř

Vejce uvaříme a oloupeme. Chřest očistíme a uvaříme ve slané vodě do měkka, poté ho dáme do ledové vody. Zeleninu omyjeme, nakrájíme na plátky, dáme do mísy, přidáme natrhaný ledový salát, překrájený chřest a dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, chilli, koriandrem, rybí omáčkou, česnekem a cukrem. Promícháme, nakonec přidáme nakrájená vařená vejce a pokapeme olivovým olejem. Podávame jako přílohu k masu nebo s bílým chlebem.

 

 

VELIKONOČNÍ SEKANÁ S VEJCI A ŠPENÁTEM

Potřebujete:
* 500 g mletého masa
* 2 vejce
* 2 rohlíky
* 2 cibule
* 100 g eidamu
* 4 vařená vejce
* listový špenát
* 2 lžíce másla
* sůl, pepř
* 2 lžíce hladké mouky
* tymián
* 2 stroužky česneku

Do mletého masa přidáme nakrájenou cibuli, česnek, vymačkané rohlíky, vejce, koření a bylinky. Vytvoříme těsto, které vyválíme na plát. Naplníme špenátem připraveným na másle, cibulce a česneku. Pokryjeme plátky eidamu a vařenými vejci.
Utvoříme roládu, kterou nejdříve pečeme 20 minut při 250°C, poté dalších 20 minut při 200°C. Občas podléváme.

 

Příloha:
Šťouchané brambory s plochou petrželkou

Potřebujete:
* 500 g brambor
* sůl
* 2 lžíce másla
* plochou petrželku
* sušená rajčata

Brambory oloupeme, překrájíme a dáme vařít do slané vody. Po uvaření rozšťoucháme. Na másle lehce zpěníme zelenou plochou petrželku a překrájená sušená rajčata a přihodíme do brambor

 

—-

 

VAJÍČKOVÝ ŘÍZEK

Potřebujete:
* 1 rohlík
* 4 vařená vejce
* 1 cibuli
* 1 vařený brambor
* 1 syrové vejce
* strouhanku
* petrželku
* olej
* sůl, pepř

Rohlík nakrájený na plátky namočíme na 5 minut do vody. Vymačkané plátky dáme do mísy, přidáme nasekaná vajíčka, nastrouhanou bramboru, syrové vejce, zelenou petrželku, nadrobno pokrájenou cibuli, osolíme, opepříme a vše smícháme. Zahustíme strouhankou, vytvarujeme placičky, které obalíme ve strouhance a smažíme je z obou stran na rozpáleném oleji.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme