Vánoční máslový chlebíček s kandovaným ovocem

1. prosince 2013·Jídlo a pití·Redakce

Sladká adventní neděle

200 g polohrubé mouky
100 g měkkého tvarohu
50 g cukru
150 g másla
100 g rozinek
1 lžička skořice
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce sekaných mandlí
1 lžíce pomerančové kůry
2 lžíce kandovaného ovoce
1 panák rumu

Máslo s cukrem, pomerančovou kůrou a tvarohem spojíme .
Přidáme mouku, prášek do pečiva, skořici, rozinky namočené v rumu, mandle a utvoříme těsto. Přikryjeme a necháme 1 hodinu odpočinout.
Poté těsto vložíme do olejem nebo vodou vytřené silikonové dortové formy. Dáme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů na asi 40 minut minut. Po 20 minutách vršek přikryjeme alobalem.

Po vyndání z trouby vyklopíme z formy, potřeme rozehřátým máslem a posypeme práškovým cukrem.

Roláda s ovocem

750 g čerstvého nebo kompotového ovoce (borůvky, višňový kompot atd.)
100 g hladké mouky
4 vejce
200 ml mléka
50 g cukru
hrst mandlí
1/2 dcl sodovky
plechovka kondenzovaného slazeného mléka
olej
práškový cukr
pečící papír

Smícháme vejce s cukrem, moukou, přidáme mléko, sodovku a uděláme těsto. Na plech dáme pečící papír a potřeme olejem. Nalijeme těsto a rozetřeme, hojně posypeme ovocem a mandlemi a pečeme 15 minut při 200°C.
Vytáhneme, potřeme kondenzovaným mlékem a opatrně pomocí pečícího papíru zamotáme do rolády. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme