Vaření s Babicou: Zkuste zapečené brambory s kuřetem a fazolkami

10. prosince 2016·Jídlo a pití·Redakce

Suroviny pro recept Jirky Babicy

Každý víkend pro vás na rádiu Frekvence 1 vaří populární kuchař Jirka Babica. Na sobotu si připravil kroupovou polévku a zapečené brambory s kuřetem a fazolkami. Inspirujte se jeho recepty.

KROUPOVÁ POLÉVKA S BÍLÝMI FAZOLEMI

Připravte si:

  • 300 g uzeného masa
  • 200 g středních krup
  • 1/4 celeru
  • 1 petržel
  • 2 mrkve
  • 3 brambory
  • 1 cibule
  • nakládané velké fazole
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • pepř, sůl
  • zelená petrželka

Kroupy namočené přes noc uvaříme a zcedíme. Vařené uzené maso nakrájíme na kostičky, na sádle zpěníme cibuli, zalijeme asi litrem horké vody a třemi deci vývaru z uzeného masa. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory. Vaříme, až je zelenina měkká. Pak přidáme kroupy a uzené a nakládané bílé fazole. Dochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou.

 

ZAPEČENÉ BRAMBORY S KUŘETEM A FAZOLKAMI

Připravte si:

  • zelené fazolky
  • 2 cibule
  • 2 kuřecí prsa
  • 6 brambor
  • 2 vejce
  • šálek smetany
  • 150 g balkánského sýru
  • 2 lžíce pažitky
  • 2 lžíce petrželky
  • olej, mletá paprika
  • pepř, sůl

Na pánvi opečeme na čtvrtky nakrájené brambory a dáme je do zapékací mísy. Dále opečeme kuřecí prsa nakrájená na nudličky spolu s cibulí nakrájenou na kolečka a nakonec přidáme spařené fazolky. Vše smícháme s bramborami. Osolíme, opepříme a přidáme mletou  papriku. Smetanu smícháme s vejci, nalijeme ji na suroviny, přidáme petržel a pažitku a promícháme. Nakonec vše posypeme balkánským sýrem a pečeme v troubě 10 až 15 minut na 180 stupňů.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme