Velikonoční nádivka podle paní Marty

2. dubna 2012·Jídlo a pití·Redakce

Velikonoce nemohou být bez nádivky!

Ingredience

  • 10 rohlíků, nakrájených nadrobno
  • 7 vajec
  • 200 ml polotučného mléka
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 350 g uzeného bůčku
  • 1–2 lžíce sádla
  • 1–2 hrsti mladých kopřiv, nasekaných a propláchnutých
  • 1 lžíce pažitky, nasekané
  • 1 lžíce petrželky, nasekané
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 větší lžíce másla

Příprava jídla

Rohlíky nasypte do větší mísy. Vajíčka důkladně našlehejte v mléce, přidejte k nim sůl, pepř a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Směs přelijte na rohlíky a nechte je nasát. Vzniklá hmota by neměla být řídká, ale ani hustá.

Bůček povařte, nechte vychladnout a pak ho nakrájejte na kostky. V pánvi rozpalte sádlo a bůček na něm opečte. Znovu nechte vychladnout a pak přidejte k rohlíkům a vajíčkům. Promíchejte, přisypte kopřivy, pažitku a petrželku. Ochutnejte, případně dosolte; vmíchejte prášek do pečiva.

V plechu nebo větším pekáčku rozpusťte máslo, rozetřete ho po dně i po stěnách a pak rozprostřete nádivku. Troubu předehřejte na 200 °C a pečte nádivku dozlatova.

 

NĚCO NAVÍC: Bůček je bůček, ale příště zkuste uzené nahradit lehčí variantou. Velikonoční nádivka by totiž na rozdíl od té vánoční měla obsahovat spíš bílá masa, tedy jehněčí, telecí, králičí nebo dokonce kuřecí.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme