Vyprošťováky

29. prosince 2013·Jídlo a pití·Redakce

Jak na kocovinu

INDONÉSKÁ POLÉVKA

olej

cibule

mrkev

zelí

brokolice

jarní cibulka

chilli paprička

bujón

kuřecí maso

Ketjap manis (nebo sladká sójová omáčka)

Masové kuličky:

hovězí maso

žloutek

sůl, pepř

hladká mouka

Připravíme si hlubší pánev. Na oleji osmahneme cibuli, nastrouhanou mrkev, nakrouhané zelí, brokolici, jarní cibulku, čerstvou chilli papričku a lehce osolíme. Tři – čtyři minuty necháme smažit. Potom zeleninu zalijeme horkou vodou, přidáme trochu bujónu na chuť, kousky kuřecího masa a necháme povařit.

Připravíme masové kuličky. Lepší je připravit si je den předem, abychom při vaření neměli tolik práce. Mleté hovězí maso, žloutek a trochu mouky smícháme dohromady, osolíme a vytvoříme vláčnou směs, ze které potom vytvarujeme malé kuličky, které vaříme ve vývaru.

Nakonec přidáme rýžové nudle. Zakapeme sójovou omáčkou, povaříme a podáváme. Posypeme smaženou cibulí a čerstvým koriandrem.

SYREČKY

syrečky

máslo

světlé pivo

chilli koření

Do mísy dáme syrečky, kousek másla, zalijeme světlým pivem a přidáme trošku chilli koření. Nemícháme, ale dáme na dvě minuty do mikrovlnné trouby. Potom vlijeme rozpuštěné máslo a rozměklé syrečky vymícháme do směsi. Za tepla mažeme na čerstvý chléb.

VAJÍČKOVÝ KOKTEJL

2 vajíčka

tabasco

sůl

pepř

olivový olej

 

Do sklenice dáme vajíčka, tabasco, sůl, pepř a trochu olivového oleje, rozmícháme a vypijeme.

ZELÍ KIM CHI

čínské zelí

jarní cibulka

česnek

čerstvý zázvor

chilli paprička

cukr

sladká chilli omáčka

 

Čínské zelí nasekáme, osolíme, přiklopíme talířkem a dáme na čtyři dny do lednice. Potom zelí vyndáme z lednice a slijeme přebytečnou vodu. Do hmoždíře dáme jarní cibulku, česnek, čerstvý zázvor a čerstvou červenou chilli papričku, tři špetky cukru a vše zpracujeme. Zalijeme sladkou chilli omáčkou, vše spojíme a vysypeme do zelí. Dobře promícháme a naklademe do sklenice. Dáme na dalších pět dní uležet do lednice.

 

ČESNEČKA

1 kg hovězí špičky – tafelspitz

½ celeru

1 rajče

2 cibule

4 stroužky česneku

1 petržel

2 bobkové listy

celý pepř, sůl

Neoloupanou cibuli překrojíme a na sucho opečeme. Zeleninu oloupeme a překrájíme na menší kousky a zalijeme 1 l vody. Přidáme opečenou cibuli, překrojené rajče, 1 str. česneku , bobkový list, pepř a sůl. Nakonec vložíme celé maso tak, aby bylo ponořeno a vaříme do měkka . Vývar zcedíme. Do vývaru dáme vařit na kostičky nakrájené brambory. Maso nakrájíme na kostičky. Na sádle opečeme plátky rohlíku a na to sýr, aby povolil. Vývar opepříme a přidáme majoránku a nakrájené maso. Do talíře dáme lisovaný česnek a přelijeme vývarem, na to opečené rohlíčky se sýrem a ozdobíme petrželkou.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme