Vyhledávání
Vyprošťováky
Jak na kocovinu
INDONÉSKÁ POLÉVKA
olej
cibule
mrkev
zelí
brokolice
jarní cibulka
chilli paprička
bujón
kuřecí maso
Ketjap manis (nebo sladká sójová omáčka)
Masové kuličky:
hovězí maso
žloutek
sůl, pepř
hladká mouka
Připravíme si hlubší pánev. Na oleji osmahneme cibuli, nastrouhanou mrkev, nakrouhané zelí, brokolici, jarní cibulku, čerstvou chilli papričku a lehce osolíme. Tři – čtyři minuty necháme smažit. Potom zeleninu zalijeme horkou vodou, přidáme trochu bujónu na chuť, kousky kuřecího masa a necháme povařit.
Připravíme masové kuličky. Lepší je připravit si je den předem, abychom při vaření neměli tolik práce. Mleté hovězí maso, žloutek a trochu mouky smícháme dohromady, osolíme a vytvoříme vláčnou směs, ze které potom vytvarujeme malé kuličky, které vaříme ve vývaru.
Nakonec přidáme rýžové nudle. Zakapeme sójovou omáčkou, povaříme a podáváme. Posypeme smaženou cibulí a čerstvým koriandrem.
SYREČKY
syrečky
máslo
světlé pivo
chilli koření
Do mísy dáme syrečky, kousek másla, zalijeme světlým pivem a přidáme trošku chilli koření. Nemícháme, ale dáme na dvě minuty do mikrovlnné trouby. Potom vlijeme rozpuštěné máslo a rozměklé syrečky vymícháme do směsi. Za tepla mažeme na čerstvý chléb.
VAJÍČKOVÝ KOKTEJL
2 vajíčka
tabasco
sůl
pepř
olivový olej
Do sklenice dáme vajíčka, tabasco, sůl, pepř a trochu olivového oleje, rozmícháme a vypijeme.
ZELÍ KIM CHI
čínské zelí
jarní cibulka
česnek
čerstvý zázvor
chilli paprička
cukr
sladká chilli omáčka
Čínské zelí nasekáme, osolíme, přiklopíme talířkem a dáme na čtyři dny do lednice. Potom zelí vyndáme z lednice a slijeme přebytečnou vodu. Do hmoždíře dáme jarní cibulku, česnek, čerstvý zázvor a čerstvou červenou chilli papričku, tři špetky cukru a vše zpracujeme. Zalijeme sladkou chilli omáčkou, vše spojíme a vysypeme do zelí. Dobře promícháme a naklademe do sklenice. Dáme na dalších pět dní uležet do lednice.
ČESNEČKA
1 kg hovězí špičky – tafelspitz
½ celeru
1 rajče
2 cibule
4 stroužky česneku
1 petržel
2 bobkové listy
celý pepř, sůl
Neoloupanou cibuli překrojíme a na sucho opečeme. Zeleninu oloupeme a překrájíme na menší kousky a zalijeme 1 l vody. Přidáme opečenou cibuli, překrojené rajče, 1 str. česneku , bobkový list, pepř a sůl. Nakonec vložíme celé maso tak, aby bylo ponořeno a vaříme do měkka . Vývar zcedíme. Do vývaru dáme vařit na kostičky nakrájené brambory. Maso nakrájíme na kostičky. Na sádle opečeme plátky rohlíku a na to sýr, aby povolil. Vývar opepříme a přidáme majoránku a nakrájené maso. Do talíře dáme lisovaný česnek a přelijeme vývarem, na to opečené rohlíčky se sýrem a ozdobíme petrželkou.