Zapečené jehněčí s bramborem

28. července 2013·Jídlo a pití·Redakce

Nedělní delikatesa jen pro vás

300 g mletého jehněčího masa (nebo hovězího)
1 rajský protlak
2 cibule
4 str. česneku
3 lilky
6 rajčat
sůl, pepř
1 lžička skořice
1 lžíce oregána
hrst tenké petrželky
200 ml bílého vína

Bešamel:
150 g másla
150 g hladké mouky
700 ml mléka
muškátový oříšek

šťáva z 1 citronu
sůl

100 ml olivového oleje
strouhanka 
8 brambor
100 g strouhané goudy

100 g parmazánu

Osolené, osušené a nakrájené lilky opečeme na pánvičce. Do hrnce vložíme nakrájenou cibuli, mačkaný česnek, mleté jehněčí maso a orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, skořici, oregáno, petrželku, zakápneme vínem a přidáme půlku nastrouhaného sýru .

Na pánvičce z másla a mouky připravíme řidší jíšku a vlijeme do ohřátého mléka. Provaříme a vytvoříme bešamel. Osolíme a přidáme muškátový oříšek, šťávu z 1 citronu a zbytek strouhaného sýru.

Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Na dno klademe rajčata, brambory nakrájené na plátky, prokládáme lilky a masovou směsí. Poléváme bešamelem. To vše zopakujeme a zakončíme bešamelem. Dáme do trouby na 40 minut na 200 st. 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme