Vyhledávání
Zapečené jehněčí s bramborem
Nedělní delikatesa jen pro vás
300 g mletého jehněčího masa (nebo hovězího)
1 rajský protlak
2 cibule
4 str. česneku
3 lilky
6 rajčat
sůl, pepř
1 lžička skořice
1 lžíce oregána
hrst tenké petrželky
200 ml bílého vína
Bešamel:
150 g másla
150 g hladké mouky
700 ml mléka
muškátový oříšek
šťáva z 1 citronu
sůl
100 ml olivového oleje
strouhanka
8 brambor
100 g strouhané goudy
100 g parmazánu
Osolené, osušené a nakrájené lilky opečeme na pánvičce. Do hrnce vložíme nakrájenou cibuli, mačkaný česnek, mleté jehněčí maso a orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, skořici, oregáno, petrželku, zakápneme vínem a přidáme půlku nastrouhaného sýru .
Na pánvičce z másla a mouky připravíme řidší jíšku a vlijeme do ohřátého mléka. Provaříme a vytvoříme bešamel. Osolíme a přidáme muškátový oříšek, šťávu z 1 citronu a zbytek strouhaného sýru.
Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Na dno klademe rajčata, brambory nakrájené na plátky, prokládáme lilky a masovou směsí. Poléváme bešamelem. To vše zopakujeme a zakončíme bešamelem. Dáme do trouby na 40 minut na 200 st.