Zapečený dort z lilku s rajskou omáčkou

Lehký lilková dort, který můžete nakombinovat s masem nebo bez něj. Podle své chuti si uvaříte přílohu. Frekvence 1 doporučuje rajskou omáčku, která společně s lilkem vytvoří specifickou chuť. Recept můžete využít jako lehkou večeři nebo grilování s přáteli.

ZAPEČENÝ DORT Z LILKU

ingredience:

3 větší lilky, půl kila mletého vepřového masa, 2 rajské protlaky á 200 g, 2 rajčata, 4 cibule, 3 vejce, meší hrnek olivového oleje, 1 lžíce strouhanky, 4 stroužky česneku, hrst nasekané petrželky, 1 lžička nasekaného oregána, 1 lžička nasekaného tymiánu, 1 bobkový list

sůl a pepř

postup:

Lilky omyjeme a osušíme, část nakrájíme na plátky a část na kostky. Osolíme a po 10 minutách papírovým ubrouskem vysušíme. Na olivovém oleji plátky opečeme z obou stran a vyndáme . To samé uděláme s lilkem , který jsme nakrájeli na kostky.  Rozdrtíme česnek, cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na té samé pánvi, jako lilek.  Přidáme mleté vepřové maso a společně opékáme asi 10 minut . Přidáme překrájenou petrželku, oregano, tymián, bobkový list, rajský protlak a překrájená rajčata a promícháme. Opečené kostky lilku smícháme s rozšlehanými vejci a vmícháme do masa. Ochutíme solí a pepřem. Zapékací formu vytřeme olejem a vysypeme strouhankou. Vysteleme plátky opečených plátků  lilku . Na lilek rozprostřeme  masovou směs. Posypeme strouhankou a dáme do předehřáté trouby na 30 až 40 minut na 180 stupňů.  Vhodná je dortová forma.

RAJSKÁ OMÁČKA

ingredience: půl hrnku olivového oleje,  2 cibule, čtvrt celeru, 1 mrkev, 2 lžíce rajského protlaku, provensálské koření, sůl, 1 lžička cukru

sklenice vývaru (vody)

postup:

Na jemno nakrájenou cibuli, celer a mrkev orestujeme na olivovém oleji ,přidáme překrájená rajčata, 2 lžíce rajského protlaku , sůl, lžičku cukru a provensálské koření a zalijeme vývarem nebo vodou. Správně 2 hodiny vaříme (nám bude stačit 20 minut). Propasírujeme nebo rozmixujeme. Na talíř dáme porci lilkového dortu podlitého rajskou omáčkou. Vhodná příloha jsou brambory v soli, rýže nebo těstovinová rýže.