Vyhledávání
Zapečený dort z lilku s rajskou omáčkou
Lehký lilková dort, který můžete nakombinovat s masem nebo bez něj. Podle své chuti si uvaříte přílohu. Frekvence 1 doporučuje rajskou omáčku, která společně s lilkem vytvoří specifickou chuť. Recept můžete využít jako lehkou večeři nebo grilování s přáteli.
ZAPEČENÝ DORT Z LILKU
ingredience:
3 větší lilky, půl kila mletého vepřového masa, 2 rajské protlaky á 200 g, 2 rajčata, 4 cibule, 3 vejce, meší hrnek olivového oleje, 1 lžíce strouhanky, 4 stroužky česneku, hrst nasekané petrželky, 1 lžička nasekaného oregána, 1 lžička nasekaného tymiánu, 1 bobkový list
sůl a pepř
postup:
Lilky omyjeme a osušíme, část nakrájíme na plátky a část na kostky. Osolíme a po 10 minutách papírovým ubrouskem vysušíme. Na olivovém oleji plátky opečeme z obou stran a vyndáme . To samé uděláme s lilkem , který jsme nakrájeli na kostky. Rozdrtíme česnek, cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na té samé pánvi, jako lilek. Přidáme mleté vepřové maso a společně opékáme asi 10 minut . Přidáme překrájenou petrželku, oregano, tymián, bobkový list, rajský protlak a překrájená rajčata a promícháme. Opečené kostky lilku smícháme s rozšlehanými vejci a vmícháme do masa. Ochutíme solí a pepřem. Zapékací formu vytřeme olejem a vysypeme strouhankou. Vysteleme plátky opečených plátků lilku . Na lilek rozprostřeme masovou směs. Posypeme strouhankou a dáme do předehřáté trouby na 30 až 40 minut na 180 stupňů. Vhodná je dortová forma.
RAJSKÁ OMÁČKA
ingredience: půl hrnku olivového oleje, 2 cibule, čtvrt celeru, 1 mrkev, 2 lžíce rajského protlaku, provensálské koření, sůl, 1 lžička cukru
sklenice vývaru (vody)
postup:
Na jemno nakrájenou cibuli, celer a mrkev orestujeme na olivovém oleji ,přidáme překrájená rajčata, 2 lžíce rajského protlaku , sůl, lžičku cukru a provensálské koření a zalijeme vývarem nebo vodou. Správně 2 hodiny vaříme (nám bude stačit 20 minut). Propasírujeme nebo rozmixujeme. Na talíř dáme porci lilkového dortu podlitého rajskou omáčkou. Vhodná příloha jsou brambory v soli, rýže nebo těstovinová rýže.