Zapečený kapr a chlebíček s kandovaným ovocem! Tyhle vánoční speciality by neměly chybět na vašem stole

Jirka Babica také během poslední adventní neděle vaří na rádiu Frekvence 1. Podívejte se na jeho skvělé vánoční recepty.

ZAPEČENÝ KAPR

Potřebujete:
* 1 kg kapra
* sůl, pepř
* hladkou mouku
* 2 vejce
* česnek
* housku
* olej
* 1 kg brambor uvařených ve slupce
* mletý kmín
* mletou červenou papriku
* 2 dl zakysané smetany
* nasekanou petrželku
* citron

Osušeného kapra osolíme, opepříme, posypeme moukou a pomalu upečeme na rozehřátém tuku do zlatova.
Na zbývající tuk dáme uvařené a na plátky nakrájené brambory, osolíme je, posypeme kmínem, mletou červenou paprikou a opečeme. Brambory vložíme do pekáče, zalijeme zakysanou smetanou. Přidáme kapra.

Nakrájené kostičky housky smícháme s vejcem a česnekem. Kapra směsí potřeme a dáme do trouby na 20 minut zapéci. Vyndáme, pokapeme citronovou šťávou a posypeme petrželkou.

Zapečený kapr. (shutterstock.com)

Zapečený kapr. (shutterstock.com)

CHLEBÍČEK S KANDOVANÝM OVOCEM

Potřebujete:
* 200 g másla
* hrnek moučkového cukru
* hrnek hladké mouky
* 2 vejce
* půl balíčku kypřícího prášku do pečiva
* hrnek kandovaného a sušeného ovoce
* moučkový cukr na posypání

Máslo vyšleháme s cukrem do pěny a přimícháme žloutky. Mezitím si vyšleháme tuhý sníh z bílků, který přimícháme do žloutkové pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a nakonec i sušené a kandované ovoce.

Formu vyložíme alobalem, vymažeme ji máslem a vysypeme moukou. Naplníme ji těstem, chlebíček vložíme do trouby a při teplotě 175 °C pečeme asi 45 minut. Můžeme ho i přikrýt, aby nám nezhnědl. Vyndáme a posypeme moučkovým cukrem.