Vyhledávání
Zasádní otázka dne: Co k večeři?
Nepodařilo se vám dnes ještě tuhle otázku vyřešit? Pro inspiraci nemusíte daleko. Česká sezona sklízení běží na plné obrátky. Vykopávají se brambory, sbírají se houby, ze záhonku se vytrhává mrkev, petržel a vůbec veškerá kořenová zelenina.
Zkuste třeba poctivou staročeskou kulajdu.
Ingredince na 4 porce:
1,5 l vody
500 g oloupaných brambor
2 hrsti sušených hub
1/2 lžičky kmínu
200 ml tučné zakysané smetany
2 lžíce hladké mouky
1 svazek čerstvého kopru
4 vejce
cukr, sůl a ocet na dochucení
Postup:
1. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme na kostičky nakrájené brambory, houby, kmín a dvě lžičky soli. Vaříme dál, dokud nebudou brambory měkké.
2. Do zakysané smetany poté zašleháme mouku a přidáme ji do hrnce. Vaříme spolu dále alespoň 10 minut.
3. Na konci do kulajdy přidáme nasekaný kopr a dochutíme solí, cukrem a octem. Kulajda by měla být výrazná a sladkokyselá.
4. Polévku podáváme velmi horkou. Do každého talíře pak vyklepneme jedno vejce.
Tip: Dokonalosti dosáhnete se zastřeným vajíčkem nebo rozpůleným vajíčkem naměkko.
Nechce se vám vařit? Dejte si pořádnou chlapskou večeři. Co třeba taková pivní pomazánka?
Ingredince na 4 porce:
50 ml piva
1 pomazánkové máslo
1 Blaťácké zlato
1 olomoucké tvarůžky
1/2 malé cibule
1 lžička mleté sladké papriky
sůl, drcený kmín, pepř
Postup:
1. Blaťácké zlato i tvarůžky nakrájíme na kostky, zalijeme pivem, pokmínujeme a necháme odležet v lednici.
2. Odleželé sýry scedíme, dáme do mísy a přidáme pomazánkové máslo, nadrobno nasekanou cibuli a mletou papriku. Dobře vyhněteme plochou stěrkou nebo v robotu. Dochutíme solí, pepřem a podáváme.
Tip: Pomazánku si můžeme připravit i delší dobu dopředu. Podáváme s chlebem k pivu.