Zelenina v alobalu, kuřecí prsa, lívance

24. května 2014·Jídlo a pití·Redakce

Recepty ze sobotního Dámského klubu rádia Frekvence 1.

ZELENINA PEČENÁ V ALOBALU

Potřebujete:
* 1 cuketu
* 8 žampionů
* 2 brambory
* 2 červené papriky
* rozmarýn, tymián
* 2 citrony
* 2 stroužky česneku
* petrželku
* sůl, pepř
* olivový olej
* alobal

Brambory nakrájené na plátky předvaříme asi 4 minuty a poklademe na alobal. Přidáme nakrájenou cuketu, žampióny a papriku, čerstvý rozmarýn, tymián, osolíme, opepříme a poklademe plátky citronu. Pokapeme olivovým olejem a zabalené pečeme při 200°C asi 30 min.

 

xxx

 

KUŘECÍ PRSA A LA LIBANON

Potřebujete:
* 300 g kuřecích prsou
* 200 g dlouhozrnné rýže
* sklenici zeleninového vývaru
* 3 mrkve
* 2 cibule
* brokolici
* bílý jogurt
* 3 lžíce másla
* panáka slunečnicového oleje
* oregano, tymián, mletou papriku, římský kmín, stroužek česneku
* 1 lžičku kurkumy
* citrón
* sůl, pepř

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a smícháme s nahrubo nakrájenou cibulí. Pokapeme půlkou oleje a smícháme s oreganem, tymiánem, římským kmínem, paprikou a necháme chvíli marinovat.
Rýži propláchneme a orestujeme na másle, osolíme a zalijeme ji 300 ml vody. Vaříme doměkka.
Mrkev oloupeme a nakrájíme na nudličky. Brokolici rozdělíme na menší růžičky.
Maso na oleji zhruba pět minut opékáme, poté dochutíme solí a pepřem. Promícháme a z pánve vyndáme.
Na másle orestujeme zeleninu a česnek, kterou po 4 minutách zalijeme vývarem. Po dalších 3 minutách přidáme lžíci másla a kurkumu. A nakonec smícháme s hotovou rýží. Nandáme na talíř, posypeme masem a přidáme jogurt, citrón a koriandr.

 

xxxx

 

JEDNODUCHÉ LÍVANCE

Potřebujete:
* 4 vejce
* 1 prášek do pečiva
* 1 vanilkový cukr
* 8 lžic cukru
* půl litru kefíru
* hrnek hladké mouky
* šlehačka
* povidla

Smícháme vejce s vanilkovým cukrem a práškem do pečiva a vyšleháme. Přiléváme kefír a přisypáváme cukr. Pomalu zahuštujeme moukou, těsto by mělo být o něco hustší než na palačinky. Pomocí lžíce dáváme na rozpálenou pánev s olejem. Opékáme z obou stran. Zdobíme švestkovými povidly a vyšlehanou šlehačkou.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme