Zelná polévka, krůtí roláda, višňová žemlovka

Recepty z nedělního Dámského klubu rádia Frekvence 1.

ZELNÁ POLÉVKA S KŘENEM

Potřebujete:
* uzené maso s kostí
* libeček
* 4 brambory
* 4 mrkve
* ½ zelí
* 1 kedlubnu
* ½ celeru
* 2 cibule
* 4 petržele
* plochou petržel
* křen
* česnek

Uzené maso vaříme ve vodě s cibulí a česnekem asi hodinu. Do vývaru přidáme nakrájenou zeleninu, brambory, libeček a petrželku. Když je zelenina měkká, maso vyjmeme, přidáme pokrájené listy zelí a ještě chvíli povaříme. Na talíř servírujeme zeleninu s vývarem, na ni uzené maso a navrch posypeme strouhaným křenem.

 

xxxx

 

KRŮTÍ ROLÁDA NA ZADĚLÁVANÝCH KEDLUBNÁCH

Potřebujete:
* 500 g krůtích prsou
* česnek
* 1 mrkev
* uzený bůček
* 100 g slaniny
* 2 lžičky hořčice
* 4 plátky šunky
* 2 cibule
* 2 vejce
* bazalku
* máslo
* sůl, pepř

Krůtí prso rozřízneme, naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí a česnekem. Na maso poklademe šunku, cibuli, vejce, mrkev, uzený bůček a bazalku. Roládu zavážeme, osolíme, opepříme a vložíme do pekáčku. Přidáme cibuli, slaninu, plátek másla, zalijeme vodou a necháme péct v troubě asi 30 minut.
Brambory a kedlubny nakrájíme na hranolky, přidáme kedlubnové listy, osolíme a necháme deset minut vařit. Z mouky a másla si připravíme jíšku, kterou přidáme do uvařené zeleniny. Zjemníme smetanou a dochutíme muškátovým květem a zeleninovým vývarem. Roládu vyndáme, nakrájíme a podáváme na zelenině přelité šťávou z masa.

 

xxxx

 

VIŠŇOVÁ ŽEMLOVKA

Potřebujete:
* 1 sklenici kompotovaných višní
* 300 ml mléka
* 4 starší housky
* 1 kypřicí prášek do pečiva
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce cukru
* 2 vejce
* máslo na vymazání a strouhanku na vysypání pekáčku
* moučkový cukr na posypání

Šťávu z kompotu slijeme. Housky nakrájíme na kostičky a zalijeme je mlékem. Rozmočené housky smícháme se žloutky, cukrem a kypřícím práškem. Z bílků ušleháme sníh, který zlehka zapracujeme do houskové hmoty. Nakonec vmícháme višně. Těsto nalijeme do máslem vytřeného a strouhankou vysypaného pekáče a žemlovku při 200 stupních pečeme asi 30 minut. Podáváme ji teplou, pocukrovanou moučkovým cukrem.