Zelná polévka, kuře na estragonu, jahody v čokoládě

Recepty z nedělního Dámského klubu rádia Frekvence 1.

ZELNÁ POLÉVKA S KNEDLÍČKAMI

Potřebujete:

1 petržel
2 mrkve
¼ celeru
3 brambory
200 g kysaného zelí
1 rajský protlak
2 stroužky česneku
2 lžíce sádla
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře

Potřebujete
Na knedlíčky:

200 g mletého hovězího masa
1 vejce
2 lžíce hladké mouky
zelenou petrželku
sůl, pepř

Potřebujete
Na dochucení:

1 zakysanou smetanu
citrónovou štávu

V hrnci na sádle opečeme očištěnou, najemno nakrájenou cibuli a na nudličky nakrájenou petržel, potom celer, mrkev a brambory. Přidáme rajský protlak a česnek. Zalijeme vodou, osolíme a přidáme koření a překrájené kysané zelí.
Mleté maso smícháme s vejcem, moukou, petrželkou, solí a pepřem a utvoříme knedlíčky. Přidáme do polévky a vaříme asi 20 minut.
Dochutíme citrónem. Na talíři dozdobíme polévku lžící zakysané smetany.

 

—-

 

KUŘE NA ESTRAGONU SE ZAPEČENÝMI BRAMBORAMI S BROKOLICÍ

Potřebujete:
6 špalíčků kuřete (horní stehna)
100 g smetany
2 lžíce čerstvého nebo sušeného estragonu
4 stroužky česneku
2 rajčata
1 lžíci Pastisu
¼ l bílého vína
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

 

Potřebujete:
Na zapečené brambory s brokolicí

6 vařených brambor
1 brokolici
kelímek smetany
strouhaný sýr
lžíci másla
sůl, pepř

Potřebujete:
Na salát

ledový salát
2 mrkve
šťávu z ½ citrónu
balíček pistáciových oříšků
bagety
sůl, pepř

Kuře osolíme, opepříme, potřeme lisovaným česnekem a olivovým olejem.
Rajčata spaříme, pokrájíme a vložíme do pekáče, zasypeme estragonem, přidáme kuře a zalijeme bílým vínem. Přiklopíme a pečeme při 220 °C 45 minut.
Kuře potřeme šťávou, vmícháme smetanu, dochutíme pastisem a necháme v troubě 10 minut dojít. 
Pekáč vytřeme máslem, vložíme uvařené nakrájené brambory, osolíme, opepříme, přidáme spařenou brokolici a opět brambory. Zasypeme sýrem a lehce zalijeme smetanou. Dáme péct do trouby a společně rozpečeme bagety.
Ledový salát natrháme a uděláme si zálivku z olivového oleje, citrónové šťávy, soli, pepře a cukru. Dobře promícháme, přidáme salát a mrkev nakrájenou na plátky. Posypeme pistáciemi. 

 

—-

 

JAHODY V ČOKOLÁDĚ

Potřebujete:
čerstvé jahody
150 g 100% tuku
5 lžic kakaa
4 lžíce sušeného mléka
4 lžíce moučkového cukru
2 lžíce smetany
drcené mandle na posypání

Tuk necháme rozpustit, přidáme kakao, sušené mléko, moučkový cukr, smetanu a promícháme. Necháme zchladnout. Do vychlazené směsi namáčíme jahody napíchnuté na špejli a klademe je na plech s pečícím papírem. Můžeme posypat drcenými mandlemi. Dáme na 10 minut vychladit a podáváme.