Zimní zelenina s uzeným a jablkem a Smažená jablka v kokosové omáčce

11. ledna 2014·Jídlo a pití·Redakce

Jablečná sobota

Zimní zelenina s uzeným a jablkem

 

2 plátky anglické slaniny

2 plátky uzeného

2 klobásy

100 g uzeného bůčku

500 g brambor

2 stroužky česneku

2 cibule

1 jablko

růžičková kapusta

kedlubna

mangold

čerstvý kadeřávek

muškátový oříšek

hladká mouka

lžíce másla

sůl, pepř

Do hrnce dáme uzené maso a slaninu a necháme dvacet minut povařit. Kadeřávek, kapustičky a kedlubnu pokrájíme. Maso vyndáme, do vývaru dáme vařit zeleninu, brambory, osolíme, opepříme a vaříme doměkka.

Na pánev dáme opéci kostičky bůčku, přidáme plátky jablka, česnek a cibuli pokrájenou najemno. Shrneme ke straně a na volné místo přidáme lžíci másla, lžíci mouky, utvoříme jíšku a smícháme s ostatními surovinami. Přidáme k uvařené zelenině, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem a dobře promícháme.

 

Smažená jablka v kokosové omáčce

 

2 jablka

1 vanilkový cukr

100 g hladké mouky

1 vejce

0,5 lžičky skořice

2 dcl mléka

olej

Kokosová omáčka:

3 žloutky

3 lžíce kokosového mléka

3 lžíce cukru

3 lžíce zakysané smetany

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na centimetr silná kolečka. Z vejce, mléka, vanilkového cukru, skořice a mouky utvoříme těstíčko, ve kterém kolečka jablek obalíme a osmažíme na oleji dozlatova.

Žloutky rozšleháme s cukrem, přidáme kokosové mléko, zakysanou smetanu a vyšleháme v omáčku. Na talíř nalijeme omáčku a na ní položíme osmažená jablka.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme