Josef Zíma slaví 85. narozeniny! Už navždy budu princ Radovan, říká

11. května 2017·Celebrity·Redakce

Pro většinu diváků bude Josef Zíma opravdu už napořád princ Radovan z pohádky Princezna se zlatou hvězdou na čele. V 50. letech patřil Josef Zíma, který se narodil 11. května 1932, k nejznámějším českým zpěvákům populární hudby. Později ale vyměnil swingové a rokenrolové melodie za dechovku a dvě dekády byl tváří populárního televizního pořadu Sejdeme se na Vlachovce. Kromě toho ztvárnil více než třicítku divadelních rolí, zahrál si ve filmu a vystupoval v muzikálech. A ještě dnes občas vyjíždí na koncerty!

Se zpěvem začal pražský rodák Zíma na gymnáziu, z něhož ale brzy zběhl na konzervatoř. Později vystudoval pražskou divadelní fakultu, kde mezi jeho učitele krátce patřil i Oldřich Nový. Jako herec začínal Josef Zíma v divadle v Benešově, jeho kariéru ale výrazně ovlivnil nástup televize. Spolu s Rudolfem Cortézem, Arnoštem Kafkou a Milanem Chladilem patřil k prvním zpěvákům pravidelně se objevujícím na obrazovkách, což závratně zvýšilo jeho popularitu.

Osudové pro Zímu bylo setkání s Janem Werichem, který mu v roce 1957 nabídl hostování v divadle ABC. V něm a v Městských divadlech pražských poté strávil přes 30 let. Koncem 50. let také natočil svůj nejslavnější film, pohádku Princezna se zlatou hvězdou na čele (1959), dodnes reprízovanou v televizi. Diváci znají jeho hlas i z ruské pohádky Mrazík, v české verzi totiž namluvil Ivana, zatímco jeho manželka Eva Klepáčová (1933 až 2012) se ujala role Nastěnky.

„My máme takovou škatulkovací vlastnost. Když byl pan Brodský Hajaja, všude, i ve Vinohradském divadle, byl Hajaja. Já jsem zase už napořád princ Radovan. Je to prokletí,“  řekl s úsměvem Josef Zíma pro web idnes,cz.

 

Zdroj: ČTK

Celebrity - další články

Doporučujeme