3. května vznikla první cache, která odstartovala moderní hledání pokladu

3. května 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Moderní hledání pokladu, tak by se dal popsat tzv. geocaching, který kombinuje turistiku a sport. Hru při níž hledáte pomocí souřadnic ukryté schránky neboli cache ("keš" pozn. red.) založil v USA Dave Ulmer. Právě ten uložil 3. května 2000 nedaleko Portlandu v Oregonu historicky první cache na světě. Pojďme se na tento fenomén podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Dalo by se říci, že start geocachingu má do jisté míry na svědomí americký prezident Bill Clinton. Ten 1. května 2000, tedy pouhé dva dny před první “keškou, umožnil použití družicového navigačního systému GPS pro běžné civilní užití. Do té doby ho mohla využívat jen americká armáda. A právě to Ulmera, jako nadšence zabývající se GPS technologií, inspirovalo.

Na serveru Usenet vyzval k možné celosvětové hře s názvem Stash Game, tedy Skrytá hra. Koncem května se ale mimo jiné pro trochu temné vyznění název změnil na geocaching. Jeho historický první “keška” byla poměrně velká. Jednalo se o dvacetilitrový kyblík s víkem, který obsahoval zápisník, kam se má každý nálezce zapsat, mapy USA na CD nosiči, rekordér, VHS kazetu, pár dolarů, prak a plechovku s fazolemi. K tomu byla zakopaná do země. Ulmerova první cache zanikla poměrně rychle a jsou na ni pouze tři nálezy. Na jejím místě však byla v září 2003 instalována pamětní deska.

Co přetrvalo, byla základní myšlenka geocachingu, kterou stanovil právě Dave. A to, že pokud si z “kešky” něco vezmu, naoplátku tam něco vložím a svůj nález zapíšu do zápisníku. Hra se poměrně rychle rozšířila. Po založení a uveřejnění první cache začaly vznikat další. Rozmisťovalo je sice jen pár nadšenců, kteří o nich informovali na různých fórech s GPS tématikou. O rozvoj a popularitu se zasloužil programátor Jeremy Irish, který v září 2000 zaregistroval doménu geocaching.com a vytvořil stránku se seznamem všech dosud založených “keší”. V tu dobu jich bylo 75.

Díky tomu vytvořil ve hře opravdový systém. Na webu má dnes každá “keška” svoji vlastní stránku, kde jsou zveřejněny informace vedoucí k jejímu nalezení. Často to totiž není úplně snadné. Dalším principem hry je totiž umísťování “kešek” na zajímavá a tajemná zákoutí.

Právě to ale už několikrát přineslo tragédii. Některé “kešky” se mohou nacházet například na vysokých stromech, útesech či pod vodou. Během geocachingu tak došlo už i k několika úmrtím. Zvláště tragická událost se stala v létě 2018 v Praze, kdy čtveřice hledala “kešku” v tunelu motolského potoka, který ústí do Vltavy. Během jejích pátrání je ale zastihl prudký přívalový déšť. Dva lidi voda smetla a v útrobách tunelu se utopili. Nejčastějším nebezpečím bývá ale pád ze svahů nebo útesu.

Hra se do světa dostala díky internetu velmi rychle. Ještě v roce 2000 se geocaching rozšířil i za hranice USA. První cach byla na Novém Zélandu. Do Evropy došel geocaching v červnu 2000. K nám přivezl geocaching Američan hledající své předky na Moravě. Ten založil 1. června 2001 první českou cach, a to v přírodní rezervaci u Štramberku.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme