4. května se zřítilo letadlo se členy AC Turín. Tehdejší sestavu Italové považují dodnes za nejlepší

4. května 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

4. května 1949 došlo k leteckému neštěstí, které se týkalo fotbalového klubu AC Turín. V ten den krátce po 17. hodině narazilo letadlo při silné bouřce do mramorové barokní baziliky Superga stojící na pahorkatině nedaleko Turína. Na palubě tehdy zahynulo jednatřicet lidí. Pojďme se na tento smutný okamžik podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Fotbalisté italského týmu byli v té době na cestě z Lisabonu, kde hráli exhibiční zápas. Trup letadla se při havárii doslova rozerval a začal vzápětí hořet. Silný náraz stroj zcela zničil a trosky letadla se válely desítky metrů daleko. Na palubě zahynulo všech jednatřicet lidí, včetně osmnácti členů prvního mužstva AC Turín. Kromě fotbalistů přišlo o život ještě šest klubových funkcionářů, tři novináři a čtyři členové posádky.

S hráči slavného týmu, který v té době neměl v italské nejvyšší soutěži konkurenci, a který vznikl rozdělením po neshodách Juventusu, se celá země rozloučila o dva dny později, 6. května 1949. Že byl do smutku zahalen celý Apeninský poloostrov dokazuje, že se na náměstí San Carlo v Turíně přišlo naposledy rozloučit přes půl milionů lidí.

Tým vyhrál od roku 1942 do roku 1949 pět titulů. Jejich rekordy se i dnes těžko překonávají. Mnoho Italů dodnes považuje tehdejší sestavu Grande Torina za nejlepší tým, který kdy hrál na území pod Alpami a také se rojí dodnes mnoho spekulací, kam by to tento slavný tým až mohl dotáhnout, nebýt smutné tragédie.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme