Citlivé informace o jaderné ponorce se válely v hospodě na toaletě v Británii

5. května 2023·Koktejl·Redakce

Foto: Shutterstock

Na záchodech, především v hospodách, se běžně válí kde co. Ovšem dokumenty k britské nové jaderné ponorce by tam asi nečekal nikdo. Hosté podniku říkají, že je velké štěstí, že je tam nenašel nějaký nepřátelský špion. Informoval o tom server Modern Diplomacy.

V pivnici v hotelu Watherspoon v anglickém městě nastalo pozdvižení, když se v kabince na místní toaletě našly jen tak pohozené dokumenty k nové britské jaderné ponorce HMS Anson. Dokumenty popisují fungování mnoha systémů na palubě, jde tedy o citlivé informace. Nejsou přímo tajné. Jsou součástí manuálu pro všechny, kdo na palubě slouží.

Nastalou situaci lidé v hospodě komentovali tak, že je štěstí, že je nenašel třeba nějaký ruský špion. Nikdo neví, kdo dokumenty na záchodě nechal. Pravděpodobně se k tomu jen tak nepřihlásí. Patrně šlo o někoho, kdo na palubě ponorky sloužil.

Ve městě, kde tato situace nastala, je totiž loděnice, ve které byl tento typ ponorky postaven. Vypadá to, že manuál někdo hodlal řádně nastudovat a všichni víme, jak dobře se čte na záchodě. Bývalý kapitán Rayan Ramsay však říká, že hospoda asi není to nejlepší místo pro samostudium.

Velení námořnictva prý incident bere vážně a vyšetřuje ho. Co hrozí provinilci ale nevíme. HMS Anson je pátým plavidlem třídy Astute a díky jadernému pohonu dokáže mimo jiné obeplout zeměkouli, aniž by se vynořilo. Vodu i vzduch totiž vyrábějí palubní systémy. Do provozu byla ponorka oficiálně uvedena teprve letos v únoru a podle britských námořních sil jde o naprostou špičku současné námořní techniky.

Koktejl - další články

Doporučujeme