Co znamenají sny, které se zdají všem? Pád znamená bezradnost, škola touhu po dokonalosti

23. května 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

I když si často žádné sny nepamatujeme, během jedné noci se v našem mozku odehraje v průměru čtyři až pět snů. Carl Jung, zakladatel analytické psychologie, tvrdil, že sny jsou cestou, jak vstupujeme do svého nevědomí, a že nám ukazují, co nás doopravdy zaměstnává nebo řekněme trápí. Je zajímavé, že mnohé motivy se vyskytují u většiny lidí. Pojďme se s Dámou podívat, co znamenají.

Padání

Padáte a ta skutečnost je tak strašná, že při ní procitnete. Prožíváte při tom pocity bezmoci? Možná jste v životě v situaci, kdy zásadní věci nemáte pod kontrolou. Nevíte, jak danou situaci řešit, cítíte se jako v pasti. Stejně jako nemůžete zastavit pád, nesnažte se rozlousknout ani veškeré situace ve svém životě, některé se vyřeší samy i bez vašeho přičinění.

Sex

Vzbudili jste se a zjistili, že část noci jste intimně strávili s kolegou, známým nebo dokonce s bratrem? Přitom ve vědomé části života by vás to ani ve snu nenapadlo? Mnohdy to byl muž, po kterém vlastně vůbec netoužíte? Sex ve snu opravdu neznamená konkrétní touhu ve dne, spíše vám chybí souznění, intimita, možná i dobrý sex. Ať už máte partnera nebo jste sami, kompenzujete si to, co vám v bdělém životě schází. Může ale být, že toužíte i po bližším kontaktu sama se sebou.

Padání zubů

Kdo to znáte, určitě víte, jak je to fyzicky frustrující sen. Je také spojen s dvojí frustrací: Buďto se trápíte tím, že stárnete a nejste ochotná tento fakt přijmout. Nebo to symbolizuje skutečnost, že jste v určité životní situaci bezmocná, tedy bezzubá. A nemůžete se s tím srovnat.

Chcete utéct, ale nemůžete se hnout

Cítíte se jako křeček, který běhá v kolečku? Utíkáte, ale nehnete se z místa? Do toho vás někdo honí? Pak je to jasné. Někomu nebo něčemu se ve svém životě vyhýbáte. Měla byste řešit nepříjemnou situaci, ale nechce se vám do toho. Raději utíkáte, i když je to jako strkat hlavu do písku. Raději se postavte reálné situaci čelem a vyřešte ji. Uvidíte, jak se vám uleví.

Peníze

Zdálo se vám o penězích? Pak možná tušíte, že vás čekají nenadálé výdaje. Možná jsou peníze zrovna teď tím, co vás nejvíce zaměstnává, protože jich máte nedostatek, nebo naopak přemýšlíte, jak je využít.

Smrt

Smrt je spojená zpravidla vždy s negativními emocemi, ať už je naše vlastní nebo nášich blízkých. Ovšem smrt ve snu je pozitivní zpráva: Konečně jsme dozráli do situace, kdy jsme schopni se rozloučit s něčím, co už nemá v našem životě místo.

Zkoušení ve škole

Školním lavicím jste dávno dala vale, a přesto se vám opět zdálo o škole či přímo o nějaké písemce nebo trapném zkoušení u tabule? I když kdysi pro vás škola nebyla žádným traumatem? Možná toužíte po dokonalosti, všechno chcete zvládat na jedničku, máte vůči sobě i ostatním vysoké nároky. Zkuste trochu polevit, vždyť věci nemusí být pořád dokonalé. Uvidíte, jak se vám uleví.

Létání

Konečně něco příjemného. Létání symbolizuje zpravidla, že jste se osvobodila od nějaké zátěže, cítíte se najednou volná jako pták. Dokázala jste se odpoutat od starostí a užíváte si života.

Pozdní příchod

Už jste zase nestihla domluvenou schůzku? Jste z toho nervózní? Symbolicky vám tak váš sen může sdělovat, že se bojíte očekávané změny. Asi jste relativně konzervativní a máte ráda, když život běží v zaběhaných kolejích. Zkuste přijmout to, že život je změna. Pokud se tomu bráníte, stojí vás to strašně moc energie.

Koktejl - další články

Doporučujeme