Jak dlouho můžete vašeho čtyřnohého kamaráda nechat doma samotného a čím ho zabavit?

16. prosince 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Pro každého pejskaře je téměř nemožné být se svým čtyřnohým kamarádem téměř 24 hodin denně. Chodíme do práce, za zábavou a chudák chlupáč tráví čas osamocen v domě, bytě či na zahradě. Kolik hodin vydrží pejsek doma sám a jak ho nejlépe na tu dobu zabavíte? To prozradil server Můj Chlupáč.

O tom, jestli váš pes nebude doma moc sám, byste měli přemýšlet, už před jeho pořízením. Pokud si ho nemůžete například brát do zaměstnání, tak to opravdu zvažte. Pes je společenský tvor a socializace s jeho páníčkem je pro něj důležitá.

Váš čtyřnohý kamarád by rozhodně neměl být sám 7 až 8 hodin. Je to špatné pro jeho psychiku i zdraví. Nemůže vykonat potřebu a dlouhodobé zadržování moči pak vede k onemocnění ledvin, močovým kamenům a k oslabení svalů močového měchýře. Předtím než ho teda necháte dlouho doma, měli byste s ním jít alespoň na 30 minutovou aktivní procházku. Také pamatujte na to, pokud máte psa z útulku, že na samotu ho musíte učit postupně, jinak se u něj může vyskytnout separační úzkost.

Pokud ve vašem chlupáčovi nechcete vyvolat strašlivé pocity, tak se s ním určitě horlivě nevítejte a neloučete. Při odchodu dělejte, že se nic neděje a psovi to časem přijde jako běžná věc. Po příchodu domů, ale vemte okamžitě pejska ven.

Také myslete na to, aby měl neustále po ruce čerstvou vodu. Dobré je v bytě nechat otevřené okno, aby pejsek přes den slyšel ruch z ulice Pokud máte zabezpečený balkon, můžete ho nechat otevřený. Pejsek bude pozorovat venkovní prostředí a zkrátí si tak dlouhou chvíli. Před odchodem mu dejte například pamlsek nebo nechte puštěné rádio, pokud ho běžně doma posloucháte.

Koktejl - další články

Doporučujeme