Hry ovládané myslí budou jednou pomáhat pacientům s mozkovou mrtvicí

3. března 2023·Koktejl·Jan Handl

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Neurotechnologická firma Cogitat vyvíjí systém, který dokáže převést aktivitu lidského mozku do akcí bez jakéhokoli fyzického pohybu. O novince informovala BBC.

Jak to funguje?

S novým prototypem “náhlavní” soupravy můžete základní akce ve virtuální realitě provádět tak, že na ně prostě jen myslíte. Třeba ve hře, kde se vodní skútr ovládá madly, se pohybujete tak, že na daný pohyb zkrátka myslíte. FirmaNeuralinkElona Muska vyvíjí podobný koncept. Jde o rozhraní mozek-počítač a existuje mnoho neurotechnologických společností, které jeho využití zkoumají. Jedním z cílů je, že by tato technologie mohla nakonec umožnit lidem, kteří utrpěli mrtvici nebo mají jiné poranění mozku, ovládat telefony nebo počítače na dálku.

Jak to vypadá?

Neuralink ve svém využití vyžaduje umístění čipu do samotného mozku. Firma dosud pracovala pouze se zvířaty a byla kritizována za to, jak s nimi zachází. Jde například o prasata s implantovanými čipy v mozku. Konkurenční Cogitat je pak jednou z firem vyvíjejících systém, který funguje spíše na povrchu hlavy než uvnitř. Jednou by to mohlo mít podobu čelenky, která se nosí s VR headsetem. Tato technologie je ve vývojové fázi, ale již byla vyzkoušena na pacientech s mrtvicí s pozitivními výsledky. Cílem je povzbudit je, aby pokračovali v rehabilitačních cvičeních tím, že je více zapojí.

„Když člověk prodělal mrtvici a nemůže hýbat paží, je velmi demotivovaný účastnit se rehabilitace. Naše technologie mu však umožní představit si pohyb ruky a vidět pohyb ruky na obrazovce, což ho motivuje k zahájení fyzioterapie,“ uvedl pro pořad BBC Tech Tent konzultant Allan Ponniah.

Těžší, než si myslíte

Redaktor BBC to zkusil a jde prý o velmi zvláštní zážitek. Přemýšlet o provedení pohybu, aniž byste jej skutečně udělali, je těžší, než si myslíte. Samotný fakt, že vidíte svou mozkovou aktivity před sebou na obrazovce v grafu, je taky něco zcela nového. Jde o podstatu myšlenek převedenou do grafu. Ale když slyšíte řev motoru vodního skútru ve virtuální realitě jen proto, že jste o tom přemýšleli, je to neuvěřitelný pocit. Myšlenky v tomto případě jsou vlastně jen motorické signály, ke skutečnému čtení myšlenek má systém ještě daleko.

Jiné firmy se zaměřují na různé typy mozkové aktivity, například vizuální signály, takže se můžete soustředit na číslo a mačkat tlačítka na obrazovce. Je také možné (ale kontroverzní) soustředit se na osobnější reakce, jako je zda se vám něco líbí či nelíbí. Společnost Cogitat říká, že bude mít funkční prototyp své technologie během příštích 12 měsíců.

O mozkové činnosti se odborníci stále učí. Je u každého z nás individuální a není konstantní. Mění se v průběhu dne a může být ovlivněna faktory, jako je únava a dehydratace a také stárnutí. To znamená, že jakýkoli systém čtení mozkové aktivity vyžaduje neustálou rekalibraci. Cogitat školí svou technologii na databázi stovek dobrovolníků, kteří ji testovali, což urychluje proces kalibrace.

 

 

Koktejl - další články

Doporučujeme