Na Galapágách se objevil druh vyhynulé želvy. Snad samičku nepotká stejný osud jako želváka v roce 2012

2. června 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Ekvádor tento týden potvrdil, že na Galapágách byla objevena obří želva z druhu, který byl více než 100 let považován za vyhynulý. Správci národního parku chystají průzkumnou expedici, která má zjistit, zda na ostrovech žijí další exempláře tohoto druhu.

Vědci potvrdili, že želví samička nalezená průzkumnou expedicí na souostroví Galapágy v roce 2019 patří k druhu Chelonoidis phantasticus. “Více než 100 let jsme si mysleli, že vyhynula, ale nyní jsme si potvrdili její existenci,” uvedl o želvě ekvádorský ministr životního prostředí Gustavo Marique. Skutečnost, že se opravdu jedná o tento druh se podařilo dokázat jen díky výzkumu Yaleovy univerzity. Vědci srovnali DNA želvy žijící na Galapágách se vzorky dalšího exempláře tohoto druhu želvy z roku 1906, které je ve sbírkách akademie věd v Kalifornii.

Samička, kterou badatelé nalezli před dvěma roky, se nyní nachází ve středisku na ochranu obřích želv. Podle ošetřovatelů se jí daří dobře. Dostala jméno Fernanda, podle ostrova, na kterém se její druh vyskytuje. Kolik jí ale je, je záhadou. Může jí být mezi 80 až 100 lety a váží 30 kilogramů. Ředitel národního parku v Galapágách Danny Rued chystá na druhou polovinu roku velkou průzkumnou misi na ostrov. Chtějí najít další druhy těchto želv.

Ochranáři se bojí, že by Fernandu mohl potkat stejný osud jako želvu George v roce 2012. George byl posledním známým exemplářem druhu Chelonoidis abingdon. Protože se ale odmítal pářit s ostatními želvami. S ním vyhynul i celý druh. “Je to každopádně jedno z nejvýznamnějších zjištění, jaké kdy náš národní park měl.  Je to sen, naděje pro nový druh želvy na Galapágy. Obnovili jsme nový druh, který byl registrován jako vyhynulý. To nám dává energii pokračovat ve všech našich programech ochrany a obnovy populací želv,” sdělil Rueda pro Reuters.

Druh Chelonoidis phantasticus žil na ostrově Fernandina, který není trvale obydlený. Patřil k patnácti druhům obří želvy, které se na Galapágách vyskytovaly. Počet obřích želv na souostroví výrazně klesl v 19. století kvůli rybolovu. Dva druhy jsou dnes považovány za vyhynulé.

Koktejl - další články

Doporučujeme