Přemýšlíte, že si pořídíte kočku? Šest důvodů, které vás přesvědčí, že je to dobrý nápad

5. října 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

V Česku žije v domácnostech téměř 1,4 milionů koček. Jejich majitelé nedají na své zvířecí mazlíčky dopustit a mají k tomu dobrý důvod. Díky přítomnosti kočky bude váš život spokojenější, zdravější a veselejší. Web idnes.cz přináší šest důvodů, proč si čtyřnohou krásku pořídit.

Starověcí Egypťané věřili, že kočky jsou vtělením bohyně Bastet, která přináší do domu bohatství, plodnost a ochranu před zlými silami. Možná proto je tak milovali a uctívali. Dneska to mají kočky mnohem jednodušší. Mají nás potěšit a být nám nablízku, když je nám nejhůř.

Uzdravují nás

Kočky jsou svérázové a mazlí se, jen když ony samy chtějí. Když ale přijdou a začnou vrnět blahem, zažíváme malou psychoterapii. Kočičí předení má pozitivní vliv na nervy, snižují stres, úzkosti a deprese a zároveň chrání srdce. Lékaři se shodli, že majitelé koček mají až o 30% menší riziko infarktu než zbytek populace.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Pomohou překonat smutek

Je jedno, zda za sebou máte rozchod, úmrtí někoho blízkého či vyhazov z práce. Všechny tyhle věci nás dovedou pořádně rozhodit a člověk pak často neví, kudy dál. Kočky dovedou rychle vycítit, když se něco děje, a když nejste dobře naladění. Jejich blízkost, hebká srst a předení vám dovede vykouzlit úsměv na rtech.

Vycítí, když vám není dobře

Jste nemocní a zničehonic za vámi přijde vaše čtyřnohá kráska, i když to normálně nedělá? Ano, kočky dovedou rozpoznat i různé nemoci, ještě předtím, než se dějí vám samotným. A to podle toho, kam si lehne. Když si vám lehne u hlavy, značí to migrénu nebo vyšší krevní tlak. Když si vám lehnou na záda, značí to problémy s ledvinami. U levého ramene to věští problémy se srdcem. Kočka se vám svým teplem, hebkostí a předením snaží ulevit od problémů.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Uzdraví kosti

Kočičí předení snižuje napětí na hrudi a člověku se lépe dýchá. Americká vědkyně Elizabeth von Muggenthaler, která zkoumá zvuky zvířat, zjistila, že kočičí předení má dobrý vliv na růst a hojení kostí, například po zlomeninách.

Zpátky do procesu

Kočičí předení má ještě jeden pozitivní vliv. A to na rekonvalescenci, třeba po operacích. Výzkumy prokázaly, že snižují otoky a redukci případných zánětů a infekcí. Proto jsou kočky ideální pro starší lidi, kteří mají problémy s pohybovým aparátem.

Kočka=láska

Britské výzkumy ukázaly, že muži, kteří dali na seznamku fotku s kočkou, měli u něžného pohlaví větší úspěch. Ženy totiž mívají pocit, že majitelé kočiček jsou něžnější, chytřejší, galantnější a čistotnější.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Koktejl - další články

Doporučujeme