Zdeněk Pohlreich: Teplé školní stravování je ve světě nevídaný luxus

3. května 2019·Celebrity·Barbora Pisingerová

Foto: archiv Frekvence 1

Jméno šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha (62) zná v České republice snad každý. Jeho televizní pořady změnily stravování řady lidí i standardy českých hospod. V rozhovoru v pořadu Host Frekvence 1 se Šéf rozmluvil o vaření na českých školách. Co říká na dětské jídelny?

Svérázný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich již deset let na televizních obrazovkách udílí rady českým domácnostem, restauracím i dalším podnikům, jak své jídlo trochu vylepšit a pozvednout jeho úroveň. Ve školních jídelnách je však situace o něco komplikovanější. Kuchaři a kuchařky jsou zde limitováni různými pravidly i cenovým stropem.

“Kdyby to bylo na mě, tak já bych to zrušil. Celý příšerný povinný institut,” tvrdí Pohlreich. “Lidé, kteří pracují ve školních jídelnách, jsou pro mě hrdinové, beze srandy. Protože tam jdou, za tu mizernou výplatu, starat se o děti,” smekl šéfkuchař pomyslný klobouk v éteru Frekvence 1.

Podle něj by si tito lidé zasloužili od veřejnosti mnohem více úcty. “Myslím si, že ti lidé, kteří to tam konzumují, nebo ti rodiče, kteří k tomu mají vždycky co říct, by si měli uvědomit, že to opravdu ti lidé dělají za mizerný plat, že jsou tam od pěti od rána a tak dále,” upozornil gastronom.

Na školní jídelny se přitom opakovaně snáší spousta kritiky. “Celý ten problém je myslím si v penězích. Je to o tom, že dokud to jídlo bude stát 25 korun, tak z toho nikdy nikdo neudělá nic lepšího. Kdyby to stálo dvakrát tolik, tak myslím, že to bude hned lepší. Jenomže všichni ti křiklouni, že by to mělo být lepší, samozřejmě řeknou, že to vlastně tak špatný není, když po nich budete chtít dvakrát tolik peněz,” míní Pohlreich.

To, na co si řada z nás stěžuje, je přitom podle něj naprostý luxus. “Musíme si uvědomit, že školní stravování, teplé, je světově nevídaný luxus. Myslím, že jsme jedna z mála zemí, která to tak má. V celé Anglii nebo Americe dostanou děti do školy sendvič a nikdo to s nimi vůbec neřeší. To, že tady všichni daňoví poplatníci platí rodičům, kteří mají děti ve škole, jídlo, které z jejich vlastní kapsy stojí takovou směšnou částku jako 550 korun za měsíc, si myslím, že je úplně nevídaný, takže ještě si stěžovat na tohle mi přijde opravdu zvláštní,” uvedl Pohlreich.

A jak ve školní jídelně chutnalo kdysi jemu samotnému? “Já měl určitý pocit nespravedlnosti, protože učitelé vždycky dostali lepší kus masa, než my. Ale já jsem byl dobrý strávník. Mě jídlo ve škole nevadilo a nemám pocit, že mě to nějakým způsobem mělo poznamenat,” zavzpomínal.

Celý rozhovor si poslechněte tady >>

Celebrity - další články

Doporučujeme